Inrichting
Interieur

Muurverven

We hebben allemaal wel een kleur die we graag zien, de vraag is of het wel binnen ons interieur past! Hoe je kleuren precies moet kiezen, welke borstels je het best kan gebruiken en hoe je jouw kamer optisch groter kan laten lijken zullen hier aan bod komen.

Het kiezen van kleur

Kijken naar the bigger picture is cruciaal in deze fase. Hoe wil je dat jouw huis er bij de eindstand gaat uitzien? De aanwezige vloer, meubels en stoffen zullen de keuze van de kleur beïnvloeden. Als tip krijg je wel vaker mee dat je een kleurenwaaier moet gebruiken. Maar dit kan voor onnodig veel stress zorgen. Het lijkt precies onmogelijk om uit al die kleuren slechts één te kiezen. Wat wij adviseren is om van thuis uit wat stof en stalen te nemen en die dan naar de winkel te brengen. Houd ze dicht bij de kleuren die je wel mooi lijken en zie met eigen ogen of ze goed bij elkaar passen. Heb je een keuze kunnen maken? Goed! Koop eerst een klein potje om het thuis uit te testen. Breng een laag verf aan in de gewenste ruimte en observeer hoe het zowel in dag- als nachtlicht overkomt. Bevalt het jou niet? Geen probleem. Je kan het met een ander kleur, dat wel beter past, gemakkelijk oververven.

Soorten verf

Wellnessverf
Al eens gehoord van verf dat speciaal is ontwikkeld om het klimaat binnenshuis te bevorderen? De antibacteriële samenstelling, aanwezig in de verf, zorgt niet alleen voor een gezonder woonklimaat, maar beschermt jou (en jouw gezin) ook tegen de straling van zendmasten en mobiele telefoons. Nu vraag je je vast af hoe dit precies te werk gaat. Wij willen het geheimpje wel met jou delen… fotokatalyse zorgt er namelijk voor dat bacteriën zich niet hechten aan de afwerklaag en dat schadelijke stoffen uit de lucht verdwijnen. Dit soort verf bevat elementen die schadelijke stoffen en allergieverwekkers minimaliseren. Perfect te gebruiken in de kinderkamer maar ook in de slaap- en woonkamer.

Glans
Geen fan van vuil aan de muren? Dan is hoogglans perfect voor jou. Het houdt niet vast aan vuil en is gemakkelijk schoon te maken. Nadeel is wel dat je oneffenheden benadrukt als de ondergrond niet grondig is voorbereid. Dit is perfect vermijdbaar door matte verf te gebruiken, aangezien het oneffenheden niet ‘in de verf’ zet. Maar in tegenstelling tot zijn variant kan je bij dit type verf, vuil minder goed verwijderen. Werk een stuk oppervlakte in één keer af en behaal het mooiste resultaat.

Ademende verf
Moet je gevels of houten luiken verven? Dan raden wij het gebruik van ‘ademende’ verf aan. Het mooie aan dit soort type is dat het afbladderen van verf minder snel zal gebeuren. Een beperkt transport van waterdamp wordt doorgelaten om ook zo condensatieproblemen te voorkomen.

Tadelakt
Perfect te gebruiken voor in de badkamer, douche en keuken. De verf is immers goed bestendig tegen natte ruimtes. De samenstelling van hydraulische kalk en verschillende toegevoegde elementen zoals marmerpoeder en hoogwaardige minerale middelen zorgen voor het waterdichte eigenschap van dit soort verf. Gelukkig zijn hier ook enkele voordelen aan verbonden, namelijk elasticiteit en het fluweelachtig uitzicht na het verven. Om een bepaalde kleur te krijgen, is het enkel nodig om pigmenten toe te voegen. Nog niet overtuigd? Tadelakt is goed te gebruiken voor buitentoepassingen! Dit komt door zijn goede akoestische en isolerende waardes. Bovendien is de verf perfect bestand tegen hoge temperaturen en diverse weersomstandigheden.

Kaleien
Altijd al afgevraagd welke soort verf een authentieke look geeft aan een nieuwbouw? Het antwoord is namelijk kaleien! Het wordt niet enkel gebruikt bij nieuwbouw maar ook bij restauraties. Wat het nu zo veelbelovend maakt, is hoe goed het tegen regen en andere weersomstandigheden kan. Een extra troef is dat het ongevoelig is voor zouten en daardoor ook geen vlekken veroorzaakt.

Borstels en rollen

Wat het resultaat zal zijn van jouw verfwerk zal grotendeels ook afhangen van de gekozen borstel(s). Maak gebruik van kleine ronde borstels als je een kleurtje wilt geven aan de plafonds, muren en houtwerk (afboordingen). Radiatoren en buizen zijn best moeilijk bereikbaar en vragen extra moeite. Een geknikte platte borstel is hier dus ideaal voor. Rollen bestaan in verschillende materialen. Je vindt ze in mohair als ook in nylon, voor elke soort verf is er wel een gepaste rol. Gebruik een kortharige polyamide rol met vezels om muren en plafonds op een vlak oppervlak te verven. Wil je het jezelf niet moeilijk maken? Weet dan dat een langharige rol vaak wordt gebruikt om veel verf aan te brengen. Zeker in het geval van het verven van ruwe bakstenen gevels.

Voorbereidend werk

Goed begonnen is half gewonnen! Onderschat het voorbereidende werk niet en begin ruim op tijd. Het zal waarschijnlijk meer tijd in beslag nemen dan het verven zelf, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Niets voelt beter aan, dan alles goed te beginnen en goed te eindigen. Twee dingen zijn noodzakelijk in deze fase: het vinden van het juiste schuurpapier en het afschermen van niet te schilderen gedeelten.

Gebruik het juiste schuurpapier om een duurzame en mooie afwerking te behalen. Vermijd het gebruik van waterproof en grof schuurpapier aangezien ze voor krassen zorgen. Schuursponsjes en-matjes zijn goede alternatieven. Onlangs jouw muren bepleisterd? Behandel het goed door houtblokjes met afgeronde randen te gebruiken voor het schuren. Vergeet geen stofborstel aan te schaffen om na het schuren de ondergrond stofvrij te maken.

Voor het verven hebben wij de neiging om kranten op de vloer te leggen. Gebruik liever een afdekfolie om drukinkt van de kranten te omzeilen. Afdektape zal je nodig hebben om bepaalde delen te bedekken. Vergeet de kleefband niet af te trekken voor de verf droog is, anders trek je het zojuist geverfde deel mee af. En dat zou zonde zijn!

Tips voor bij het verven

Nu is het zover! Het verven mag beginnen. Roer de verf altijd goed op en dit niet alleen bij het begin maar ook tijdens het verven zelf. Begin met de bovenste strook van links naar rechts. Zeker bij het gebruik van een borstel. Zak een beetje naar beneden voor de volgende strook en doe daar het omgekeerde: van rechts naar links. Vergeet niet goed aan te drukken bij het verven! Doe zo verder totdat je het volledige oppervlakte hebt bedekt. Heb je dan toch gebruik gemaakt van een rol in plaats van een borstel? Dan begin je eerst met het aanbrengen van de verf in verticale banen zonder al te fel te drukken. Onthoud wel dat aanzetten zichtbaar blijven. Wij raden eveneens aan om na de renovaties van muren minstens zes maanden te wachten met het verven aangezien ze volledig droog moeten zijn.