Ruwbouw
Problemen

Bouwvocht

Bij het bouwen of verbouwen van een woning worden heel wat bouwmaterialen vermengd met water. Achteraf, tijdens de uithardingsfase, zoekt het overtollige water een weg naar buiten. Dit zorgt voor een hogere luchtvochtigheid in huis.

Behandeling

In de meeste gevallen is dit niet echt een probleem, maar wanneer de luchtvochtigheid hoog blijft en je geen actie onderneemt, kan dit uiteraard leiden tot een muffe geur en kunnen er zich schimmels gaan ontwikkelen. Ook kan het hout in de woning hierdoor uitzetten, waardoor het bouwmateriaal gaat verzwakken en de isolatie aangetast wordt. Dit komt het meest voor na storten van beton en chape of bij pleisterwerken.

Alle bouwvocht op natuurlijke wijze laten uitdrogen kan tot 18 maanden tijd vragen. Voor een optimaal resultaat laat je best alle ramen en deuren wijd openstaan, zodat er voldoende ventilatie is. Wil je een snellere oplossing, dan kan je ervoor kiezen om een bouwdroger te plaatsen. Dit apparaat haalt het vocht uit de lucht en vangt het op in een reservoir. Dat zorgt ervoor dat je sneller kan verven en behangen. In het ideale geval wordt de totale droogtijd op die manier herleid naar 2 tot 4 weken.

Een bouwdroger kan perfect gecombineerd worden met de natuurlijke wijze van drogen, zo kan je op zonnige dagen de deuren open zetten en het apparaat even afzetten.

Is het buiten kouder dan 12°C? Dan zal een traditionele bouwdroger niet volstaan. Je kiest dan best voor een bouwdroger die de woning ook gaat verwarmen, waardoor het water in de muren verdampt. Heeft de bouwdroger na 24 uur slechts 1 cm water opgevangen, dan kan je ervan uitgaan dat de woning droog genoeg is.