Ruwbouw
Problemen

Koudebruggen

Koudebruggen, warmtebruggen of thermische bruggen kunnen voor nare gevolgen zorgen wanneer ze niet snel genoeg worden opgelost. Een koudebrug is een zwakke schakel in de warmte-isolatie van een woning of gebouw. Dit is een plaats waar er onvoldoende isolatie aanwezig is en de warme lucht in contact komt met koudere lucht.

Een koudebrug is vaak te herkennen aan vocht en schimmelplekken op een beperkte zone op de muur. Vermoed je dat er een koudebrug in jouw muur zit? Ga dan even met jouw vlakke hand over de muur. Voel je een plaats die opmerkelijk koeler aanvoelt dan de andere plaatsen, dan spreken we van een koudebrug.

Ook hier is ingrijpen in de constructie de enige mogelijkheid. In heel uitzonderlijk gevallen is het ook mogelijk om te kiezen voor na-isolatie van de spouwmuur. De koudebrug volledig verhelpen is echter meestal te duur waardoor dit niet wordt uitgevoerd. De beste manier om koudebruggen te vermijden is om bij het plaatsen van isolatie te zorgen dat alle isolatiematerialen en alle lagen van isolatie naadloos op mekaar aansluiten.