Technieken
Ventilatie

Schimmel op je muur? Zo tover je het weg

Beschimmelde muren, het is een van die dingen waar we allemaal mee te maken krijgen. Heel vervelend, vooral omdat je die schimmel niet vlug even wegschrobt. Gelukkig valt er wel wat aan te doen. Meer zelfs: met onze slimme tips verdwijnen die vieze vlekken als bij toverslag.

Tip 1: Beter voorkomen dan genezen
Als je huis al volledig beschimmeld is, heb je weinig aan deze raad. Maar we willen het toch even meegeven: zorg voor genoeg ventilatie. Vooral in vochtige ruimtes. Dan hebben de schimmels geen kans om te groeien.

Wat ook handig is, is schimmelvrije verf aanbrengen. Geef er je volledige huis of alleen die lastige badkamer een laag mee, nooit heb je nog last van muffe vlekken. Zorg wel dat je alle oude schimmel goed verwijdert voor je begint te schilderen.

Tip 2: Wees er snel bij
Schimmel merk je vlug op: zwarte stippen op je muren of plafond die de hele kamer raar doen ruiken. Als je die vlekken gespot hebt, schiet je maar beter direct in actie. Anders gaat het snel van kwaad naar erger. Voor je het weet sta je je badkamer opnieuw te behangen in een poging de schimmelinvasie te stoppen.

Tip 3: Gebruik bleekmiddel
Dé manier om van hardnekkige schimmel af te geraken: bleekmiddel met chloor. Meng het goedje eerst met genoeg water en breng het dan aan op de vlekken. Laat een minuut of 10 intrekken en neem dan de schimmel af met een vochtige doek.

Let op: bleekmiddel is niet bepaald gezond, zorg dat je een raam openzet om de dampen weg te krijgen.

Tip 4: Azijn als wondermiddel
Geen zin in geknoei met bleekmiddel? Probeer het dan eens met azijn. Vooral witte azijn is vrij effectief tegen schimmelplekken. Het keukenmiddeltje werkt niet altijd super, maar het is wel goedkoper, gezonder en beter voor het milieu dan chemische producten. Plus: je hebt het zo bij de hand. Doet de azijn niet veel? Dan werkt soda misschien wel.

Tip 5: Probeer waterstofperoxide
Waterstofperoxide of zuurstofwater koop je gewoon bij je drogist of in het Kruidvat. Het wordt vaak gebruikt om wondjes te ontsmetten, maar schimmel wegwerken lukt dus ook. Breng aan op de vlekken, laat 10 minuten intrekken en schrobben maar. Nadeel is wel dat je er soms verkleuringen van krijgt, test dus even op voorhand.