Technieken
Ventilatie

Luchtzuiveringssysteem

De luchtkwaliteit in België en dus ook in onze eigen woonkamers is niet altijd optimaal. Om die reden is er een opmars van luchtzuiveringssystemen of luchtreinigers op te merken. Zij halen onder andere stof, rook, geur en andere ongezonde zaken uit de lucht. Er zijn intussen al heel wat types op de markt te vinden, van kleine, goedkope modellen naar dure, gesofisticeerde systemen.

Men moet wel opletten bij het aanschaffen van een luchtreiniger. Door de veelheid aan types is het moeilijk na te gaan hoe effectief ze zijn. Er bestaat namelijk geen officiële wetgeving of kwaliteitscontrole op deze systemen. Sommige luchtzuiveringssystemen zijn effectief in het verwijderen van stofdeeltjes, andere modellen doen dan weer meer kwaad dan goed. Vooral draagbare systemen presteren erg laag.  We bekijken ze even van dichterbij.

Soorten

Er zijn vijf soorten luchtreinigers die we kunnen onderscheiden.

  • Mechanische reinigers worden geïnstalleerd in buizen van de centrale verwarming of airconditioning. Ze worden dan meer gebruikt als filter. Er zijn ook draagbare versies die een ventilator bevatten om de lucht aan te zuigen door de filter. Mechanische filters kunnen stofdeeltjes tot 0,3 micrometer tegenhouden, zoals huisstof, pollen, huisstofmijt en huidschilfers van dieren.
  • Elektronische systemen gebruiken een elektrisch veld die geladen deeltjes opvangt. Dit noemt men een elektrostatisch geladen filter. Ook zij kunnen worden ingebouwd in de airco of centrale verwarming, en komen voor in draagbare vorm.
  • Ionengenerators werken op een gelijkaardige manier, door het aantrekken van deeltjes door middel van statische ladingen, maar zijn enkel te verkrijgen in draagbare vorm.
  • Gasfase filters bevatten actieve koolstof, die zich aan allerhande stoffen bindt. Deze filters worden gebruikt om gassen met stofdeeltjes uit de lucht te halen.Welke stoffen dit zijn, hangt af van samenstelling van de actieve stof die men gebruikt.  De filters moeten geregeld vervangen worden doordat ze snel vervuild raken.
  • UV-filtersystemen zijn bedoeld om bepaalde bacteriën en gasvormige stoffen te vernietigen. Ze worden altijd gecombineerd met een ander type reiniger.
living

Voordelen

Er zijn wel best enkele voordelen te koppelen aan een luchtzuiveringssysteem. In de eerste plaats maakt de luchtreiniger je binnenlucht natuurlijk gezonder. Het haalt fijne stoffen en schadelijke gassen uit de lucht. Ook bepaalde allergenen worden door de reiniger aangepakt.

De meeste luchtreinigers zijn makkelijk te gebruiken en te installeren. Bovendien werken ze erg krachtig zodat ze snel hun effect kunnen tonen.

Nadelen

Er is amper wetenschappelijk onderzoek naar het werkelijke effect van luchtreinigers op de kwaliteit van je lucht. Bovendien zijn er heel veel externe factoren die ervoor kunnen zorgen dat jouw luchtreiniger geen nut heeft. Zo spelen de grootte van de kamer, de aard en grootte van de stofdeeltjes, de capaciteit van je toestel en de al aanwezige luchtcirculatie in de kamer een grote rol.

Bepaalde toestellen verspreiden door hun werking nieuwe, vervuilende stoffen en gassen, of stoten de opgevangen stoffen weer uit. Dit zorgt voor een nuloperatie of zelfs meer negatieve gevolgen.

Aangezien er weinig reglementering en onderzoek naar is, kan men redelijk vrij toestellen op de markt brengen die geen waarde hebben. Men moet dus erg goed uitkijken wanneer men dergelijke systemen aanschaft. Om dezelfde reden wordt er ook niet toegekeken op de prijs-kwaliteitverhouding en zal je vaak veel te veel betalen.