Dak
Dakonderhoud

Dakbedekking

Je dak reinigen is altijd een goed idee. Je moet daarbij wel rekening houden met de dakvorm en de soort dakbedekking waarmee je te maken hebt. Elke dakbedekking heeft zo zijn eigen voordelen en zwakheden. 

Dakpannen of -platen kunnen gekuist worden onder hoge druk. Ze zijn stevig en veilig genoeg om de druk te weerstaan. Hun meestal gladde oppervlak zorgt ervoor dat ze voornamelijk gewoon met warm water kunnen worden gereinigd, slechts af en toe zal reinigingsmiddel nodig zijn. Naast het louterereinigen van het dak is het onmiddellijk vervangen van gebroken of loszittende pannen natuurlijk ook aan te raden.

Leien daarentegen zijn een stuk kwetsbaarder en mogen enkel onder lage druk worden gereinigd. Ook hier vervang je loszittende en gebroken leien. Bovendien zijn er België over de jaren heel wat asbesthoudende leien geproduceerd waardoor er zelfs een verbod geldt op het gebruik van hogedrukreinigers bij dat soort leien. Het is dus aan te raden dit eerst te onderzoeken.

Rieten daken zijn nog een geval apart. Zij zijn immers heel vatbaar voor vochtschade en mosvorming. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat je rieten dak snel droogt. Bomen zijn dan ook de grootste vijand van een rieten dak. Hoge bomen creëren namelijk schaduw, wat je dak nu net niet nodig heeft. Bovendien biedt het bescherming tegen wind, die andere drogende factor. Ook naalden en bladeren zorgen voor het opslaan van extra vocht en de bedekking van natte plekken. Tenslotte zullen bomen langer water opnemen en afgeven in de vorm van dauw- en regendruppels, waardoor je dak langer wordt vrijgesteld aan vocht.

Je maakt dus best de keuze tussen een rustiek rieten dak of een mooie boomgaard.