Dak
Dakonderhoud

Dakreiniging

Het reinigen van je dak is niet enkel van levensbelang voor je dak, maar voor je volledige woning. Gevallen bladeren en naalden zorgen ervoor dat regenwater blijft staan en een voedingsbodem kweekt voor mossen en algen. Die zorgen op hun beurt voor een vicieuze cirkel die binnen enkele jaren het einde van je dak kunnen betekenen. Houtrot van de dakgebinten geven leven aan schimmels en zorgen voor instortingsgevaar.

Het is duidelijk dat men op het vlak van dakreiniging best niet de makkelijkste weg neemt. Hoe regelmatiger en hoe beter je je dak reinigt, des te groter de winst op termijn. Niet enkel omdat de kosten voor herstel snel kunnen oplopen, maar ook met betrekking tot eventueel doorverkopen. Het ideale onderhoud gebeurt minstens een keer per jaar na de winter. Een reinigingsmomentje iets vroeger, na het laatste vallen van de bladeren kan ook zeker geen kwaad. Een gezond, vochtvrij en stralend dak oogt nog steeds dat beetje mooier.

Professional

Het reinigen van je dak is een intensieve en gevaarlijke bezigheid. Het dak bevindt zich logischerwijs meestal op een grote hoogte. Werken met bepaalde stoffen, gereedschappen en zelfs gewoon water bevordert de veiligheid niet echt. Daarom is het in elk geval verstandiger om de moeilijkere karweitjes over te laten aan gespecialiseerde vakmannen. Zij beschikken over de juiste tools, volgen de veiligheidsvoorschriften en weten wanneer iets echt aan vervanging toe is.

Impregneren

Hier wordt een impregneermiddel aangebracht die diep tot in de dakbedekking trekt. Hierdoor worden de poriën afgesloten en kunnen de pannen of leien geen vocht meer opnemen. Ze worden minder gevoelig voor vervuiling en aangroei van mossen en algen. Ook worden ze op deze manier beschermd tegen vorstschade en verlengt de levensduur van de dakbedekking. Het verschil met coaten is dat het uitzicht van het dak hier niet verandert. Opgelet: het is enkel mogelijk bij dakbedekkingen met een open structuur (zonder glanslaag).

Voordelen

  • Relatief goedkoop
  • Goede bescherming tegen vorstschade
  • Minder snelle aangroei van mossen en algen

De prijs van dakreiniging en impregneren is tussen €15 à € 25/ m²

Algemene reiniging

Dakpannen of dakplaten

Iedereen doet er baat bij om regelmatig het dak van je woning te reinigen. Ook al heb je geen last van grote mosvorming. Een dak met dakpannen of dakplaten mag gereinigd worden onder hoge druk. Bij kleine of milde vervuiling kan dit met enkel warm water. Als de vervuiling hardnekkig is, voeg je toch best een reinigingsmiddel toe.

Leien of rieten dak

Hier moet je voorzichtig zijn. Reinigen onder lage druk wordt aangeraden om eventuele schade te voorkomen. Dit is hetzelfde voor een rieten dak. De reiniging hierbij gebeurt volledig zonder water en een dunne laag riet wordt weggeschoren.

Stappen om een dak te reinigen

  1. Voorbereiding: Wat niet vuil mag worden, wordt afgeplakt met folie. Ook de regenafvoer wordt losgekoppeld.
  2. Dak reinigen: Men reinigt het dak met water en een hogedrukspuit. Bij dit proces worden verschillende hulpstukken gebruikt.
  3. Anti-mos middel: Na de reiniging wordt een anti-mos middel aangebracht. Hierdoor keren algen en mossen minder snel terug.
  4. Coaten of impregneren: Om nog extra te beschermen kan je een impregneermiddel of coating aanbrengen.