Dak
Dakonderhoud

Dakgoot

Je huis is voorzien van dakgoten om een welbepaalde reden: de afvoer van regenwater. Geen probleem, want dat is nu toevallig hun specialiteit. Een groter probleem doet zich wel voor wanneer bladeren, takken en die verduivelde mossen de afvoeren verstoppen. Vooral na hevige buien, rukwinden of ander stormweer komen veel van deze zaken erin terecht. Op dat moment zal het regenwater een andere uitweg zoeken, over de dakgoot heen. Vaak loopt die weg recht je huis binnen waardoor er waterschade volgt. 

Slecht onderhouden dakgoten kunnen ook gaan doorzakken en afbreken onder het gewicht van het water en vochtige vegetatie. Dit kan een gevaar beteken voor je buitenmuren en voegen, maar ook voor de mensen op straat die onder je dakrand passeren.

Enkele keren per jaar je dakgoten uitkuisen, kan dan ook zeker geen kwaad. Louter het verwijderen van bladeren, takken en andere vuiligheid kan een hemelsbreed verschil maken. Om dit te vergemakkelijken kan je het vuil best nat maken met bv. een tuinslang en het dan gewoon uit je dakgoot scheppen. Ook ontmossing helpt, aangezien de mossen dan niet op latere tijdstippen in je dakgoot kunnen belanden. 

Bij verstopping van je regenpijp kan je een ijzeren draad met een haak te gebruiken om het vuil naar boven te trekken of naar beneden te duwen. Een hogedrukreiniger kan ook eventueel soelaas brengen.

Om dakreiniging en ontmossing te laten uitvoeren door een professional betaal je tussen €9 en €15/m².