Grondwerken
Graafwerken

Telenet

De Telenet-kabel loopt al door jouw straat, maar je woning is er nog niet mee verbonden. Voor we je kunnen aansluiten op het Telenet-netwerk moet je zelf eerst een kabel voorzien vanuit je woning tot aan de straat. Om dit te regelen, volg je best de volgende twee stappen.

telenet logo

Buitenbekabeling voorzien

De manier waarop je de Telenet-kabel moet leggen, hangt af van de aansluiting in jouw straat. Een verbinding met een ondergronds distributiepunt wordt gekenmerkt door een grijs kastje op de grond ergens in jouw straat.  Een verbinding met een distributiepunt op een paal hangt dan weer aan een houten of betonnen paal. De kabel die van één van die twee punten naar je huis loopt, noemt men de aftakkabel. Deze moet je zelf aanschaffen.

Om te weten welk type kabel je nodig hebt, bepaal je eerst de plaats waar je wilt dat de installateur de netwerkverdeler en modem plaatst. Dit is best op de plaats waar ook je elektriciteit-, water- en aardgasmeters staan. Meet de afstand tussen die plaats en de dichtstbijzijnde paal of kast met distributiepunt. In de onderstaande tabel zal je nu de toepasselijke kabel kunnen vinden. Sluit je meer dan 1 televisietoestel aan op meer dan 20 meter van je modem dan kies je één type hoger dan aangegeven in de tabel.

De lengte van de kabel komt overeen met de afstand tussen je modem en het dichtstbijzijnde distributiepand, mits vermeerdering met 11 meter in geval van een paal, en 3 meter in geval van een kastje.

Het stuk kabel dat op de straat terechtkomt wordt door Telenet onder de grond gestoken. Voor het stuk op je eigen grond moet je de kabel zelf in de grond steken. De kabel moet gelegd worden in een buis van minimaal 40 mm doorsnede, die minstens 60 cm in de grond zit en zo dicht mogelijk bij het distributiepunt in de buurt komt.

Binneninstallatie voorbereiden

Na verloop van tijd komt de installateur de basisopstelling (modem en netwerkverdeler) plaatsen. Daarvoor moet je zorgen dat op de muur minstens een ruimte van 40 op 50 centimeter vrij is en drie geaarde stopcontacten vrij zijn.

Elke televisie, computer of telefoon moet via binnenbekabeling worden aangesloten op de basisopstelling. Die bekabeling moet je zelf (laten) plaatsen.

[Bron: Telenet]