Ruwbouw
Structurele materialen

Betonblokken

We nemen aan dat betonblokken geen verdere uitleg behoeven om te weten wat ze precies zijn. Ze komen erg veel voor en zijn niet weg te denken uit het Belgische bouwlandschap. Het is dan ook de populairste manier om dragende muren op te bouwen, ondanks de stijgende populariteit van snelbouwstenen.

Kenmerken

Beton beantwoordt als structureel materiaal aan de meeste eisen van iedereen die bouwt. Toch is jammergenoeg niet alles rozengeur en maneschijn.

  • Betonblokken zijn massief wat hen heel erg stevig maakt en doet beantwoorden aan zowat alle structurele eisen van een draagmuur. Ze zijn ook drukvast en hebben een hoge draagkracht.
  • De bovenstaande eigenschap maakt hen ook erg zwaar. Dit zorgt ervoor dat er stevigere fundering zal moeten geplaatst worden. Vaak worden ze zelf gebruikt voor het bouwen van funderingen of kelders.
  • Men zal ook iets trager te werk kunnen gaan bij het plaatsen van de blokken. Meestal worden ze verlijmd of gemetseld.
  • De blokken zelf worden snel geproduceerd en zijn dan ook goedkoop vergeleken met de andere opties op vlak van opbouwmaterialen.
  • Qua isolatie scoort beton slecht. Dat probleem zal dus steeds moeten gecompenseerd worden door het plaatsen van een dikkere isolatieplaat of bijkomende isolatiemogelijkheden.

Betonblokken met geëxpandeerde kleikorrels

Deze soort betonblokken werd ontwikkeld om te gebruiken voor muren tussen verwarmde en niet-verwarmde ruimtes. Ze bieden immers hoge thermische isolatie en kunnen ook akoestisch mooie waarden voorleggen. Ook voor metselwerk dat achteraf nog moet worden bepleisterd kent het veel toepassingen.

In deze blokken is de traditionele kiezel vervangen door uitgezette kleikorrels. Door hun lichtere structuur zorgen de korrels voor betere isolatiewaarden. Datzelfde kenmerk maakt de blokken aan de andere kant wel minder drukvast en krachtig. Om dat op te vangen zijn ze doorgaans groter in formaat.

Men heeft enerzijds een volle variant die draagkrachtiger is en een superieure akoestische isolatie heeft, en anderzijds een holle betonblok die thermisch beter isoleert en goedkoper is.