Technieken
Sanitair

Hoe hygiënisch is je toiletborstel?

Niet de leukste activiteit, maar het moet wel gebeuren: je toilet weer iets properder maken met een toiletborstel. Natuurlijk maakt een toiletborstel niet alles weer schoon en dat is ook niet de bedoeling. Maar hoe hygiënisch is onze toiletborstel eigenlijk? En hoe snel moeten we hem vervangen?

Feest onder bacteriën 

De meesten gebruiken hun toiletborstel en plaatsen deze dan zorgvuldig weer terug in de houder. Eigenlijk is dit helemaal niet goed en al zeker niet hygiënisch. Je borstel zal nog nat zijn waardoor het water in de houder druppelt en een broeiplaats voor bacteriën vormt. En hoe vaak kuis jij de houder? Dit wordt meestal vergeten waardoor deze heel snel heel vies wordt.

Een betere manier is om na het gebruiken van de toiletborstel deze even tussen de wc en wc-bril te plaatsen. Zo kan je borstel uitdruppelen en drogen. Daarna kan je hem dan weer in een (propere) houder zetten. Daarnaast reinig je ook best af en toe je toiletborstel door deze een nachtje in een emmer chloor of bleekwater te zetten of er ontsmettingsmiddel op te spuiten. Vergeet ook niet de steel schoon te maken aangezien je deze vaak met je handen aanraakt en dit ook snel een broeiplaats voor bacteriën zal worden! Een stukje wc-papier met wat schoonmaakmiddel volstaat hier. Dit neemt slechts enkele seconden in beslag.

Vervanging

Ook al maak je je toiletborstel regelmatig schoon, na een tijdje zal deze toch toe zijn aan vervanging. We raden wel aan om deze zoveel mogelijk schoon te maken, zowel met oog op het milieu als op je portefeuille. Afhankelijk van hoe vaak je je toiletborstel schoonmaakt, raadt men aan om een nieuwe borstel te kopen om de 6 maanden.