Technieken
Sanitair

Soorten waterverzachters

In de praktijk maken we het onderscheid tussen drie methodes om water te ontharden

Ionenuitwisseling

Waterverzachters op basis van ionenuitwisseling komen het vaakst voor. Men voegt harskorrels toe waardoor  calcium- en magnesiumionen in het water uitgewisseld worden voor natriumionen. Het water wordt hierdoor dus ontkalkt.

Vanaf die harskorrels verzadigd zijn, vermindert hun werking en moet de harscilinder gereinigd worden. Dit gebeurt automatisch via een zoutreservoir. Zo spoelen de kalk en magnesium van de hars via de riool weg. De harsfilter wordt opnieuw schoon en de ionenuitwisseling kan optimaal gebeuren. Deze manier wordt in het algemeen als de meest efficiënte beschouwd.

Een waterverzachter op basis van ionenuitwisseling wordt het vaakst aangeraden. Het onderhoud ervan is immers relatief goedkoop en de werking het efficiëntst. Bovendien zijn deze waterontharders in staat om grote hoeveelheden hard water om te zetten in zacht water.

Omgekeerde osmose

Leidingwater wordt via omgekeerde osmose door verschillende filters en onder hoge druk door een halfdoorlatend membraan geleid. Daarbij worden kalk, zouten, mineralen en andere verontreinigingen uit het water gefilterd.

Waterontharders die werken via omgekeerde osmose worden daarom vooral gebruikt voor industriële toepassingen. Voor consumententoepassingen zijn ze minder geschikt. Ze vragen meer onderhoud en produceren kleinere hoeveelheden zacht water t.o.v. waterontharders met ionenuitwisseling.

tekening met uitleg

Magnetisme

Een waterontharder volgens magnetisme is een methode waarbij je sterke magneten rond de waterleiding moet klemmen. Deze magneten zouden een positief effect hebben op het kalkgehalte van het water waarbij de kalk minder snel zou aanslaan. De werking is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Het principe van elektromagnetisme verandert namelijk niets aan de samenstelling van het water. Het behoudt steeds dezelfde hoeveelheid magnesium en calcium als voordien. Ondanks de aantrekkelijke kostprijs wordt dit principe van waterontkalking dus het minst aangeraden

buis

Types waterontharder

Naast de drie methodes om water te ontharden zijn er ook twee types van waterontharders.

Mechanische waterverzachter

Een mechanische waterverzachter werkt zonder elektriciteit. Hij wordt hydraulisch aangedreven door de binnenkomende waterdruk. Door deze werking is hij niet afhankelijk van elektriciteit wat het tot een erg compact toestel maakt. Daarnaast heeft de mechanische waterverzachter een kortere spoeltijd om harsen te zuiveren van de kalk. Daardoor verbruikt dit type iets minder, maar moet het wel vaker spoelen dan zijn elektronische variant.

Elektronische waterverzachter

Een elektronische waterverzachter wordt aangestuurd door elektronica die op basis van enkele parameters, zoals de hardheidsgraad van het water, het onthardingsproces controleert en bijstuurt. De elektronische sturing bepaalt ook wanneer precies de harsen gespoeld worden om ze te zuiveren. Hierdoor wordt er tot 50% bespaard op de nodige hoeveelheid regeneratiezout.