Technieken
Sanitair

Drinkwatersystemen

Ook voor wie ervoor kiest om leidingwater te drinken, maar nog niet overtuigd is van de smaak, geur of kleur, zijn er oplossingen voorhanden. Intussen zijn er al een aantal gespecialiseerde bedrijven die jouw waterkranen kunnen voorzien van een speciaal drinkwatersysteem. Met behulp van allerlei hoogstaande filters zorgen zij ervoor dat je kan genieten van een fris, smaakvol glas water en kan je al je twijfels laten rusten. Men kan dit doen via een waterfilter of een waterfontein. Bovendien bestaan er ook systemen die nog wat extra’s kunnen toevoegen.

Een waterfilter kan gewoon worden aangesloten via de bestaande waterkranen, of door een extra kraan toe te voegen. Ook voor een waterfontein heb je een werkende wateraansluiting nodig. Om ze volledig te kunnen doen werken vereist het ook nog een stopcontact. Het bakje waarin het overtollige water wordt opgevangen kan eventueel ook worden aangesloten op een afvoerleiding moest dit interessant lijken.

Soorten

In de praktijk zijn er twee populaire drinkwatersystemen. Enerzijds is er de waterfilter, anderzijds een waterfontein. Beide systemen kunnen naast een filterende functie ook zorgen voor warm water en zelfs bruisend water.

Waterfontein

Waterfonteinen kan men aansluiten op zowel leidingwater als op grote waterflessen. Wij nemen het eerste systeem onder de loep. Wanneer de fontein aangesloten staat op de waterleiding dan zal men het water zuiveren via een actieve koolfilter. Dit systeem haalt chloor, bacteriën en bijhorende smaken en geuren uit het water door er zich aan vastte klitten en weg te zakken. Wat overblijft is gereinigd water.

Deze systemen komen vaker voor met extra functies als warm water, bruiswater en in sommige gevallen zelfs ijs. Basisprijzen lopen vanaf zo’n 150 euro.

Waterfilter

De waterzuivering in een drinkwatersysteem met filter gebeurt via omgekeerde osmose. Dit systeem bestaat uit drie filters en een halfdoorlatend, filterend membraan. Het water wordt met hoge druk door het membraan geperst waardoor de onzuiverheden zoals metaalresten en bacteriën erin achterblijven. Een waterfilter wordt geïnstalleerd op je bestaande waterkraan of afzonderlijk erbij geplaatst. Die kan je al kopen vanaf €90.

waterfilter

Voordelen

Met een drinkwatersysteem kan je heel wat geld besparen. De meeste mensen drinken namelijk nog steeds water uit flessen. Toch is leidingwater tot zelfs 100 keer goedkoper dan flessenwater, en hoeft het helemaal niet in te boeten aan kwaliteit. Ook de investering in een drinkwatersysteem is zelfs niet zo hoog als gelijkaardige besparende maatregelen.

Ook het gebruiksgemak doet veel. Eenmaal de systemen zijn geïnstalleerd, moet je amper nog iets doen. Af en toe eens een klein onderhoud en het werk zit er weer voor een tijdje op. Elke dag gefilterd en fris drinkwater zonder enige moeite. Gedaan met het heer en weer sleuren van volle en lege flessen. En bovendien bespaar je je meteen heel wat ruimte in je koelkast en berging.

Tenslotte is het natuurlijk ook erg gezond, zowel voor jou als het milieu. Geen plastieken flessen meer en minder heen en weer rijden doen ook onze natuur veel deugd. Bovendien is het water volledig gezuiverd van de meeste schadelijke stoffen en is het zelfs bewezen dat een drinkwaterfontein ervoor zorgt dat kinderen sneller naar water grijpen.