Technieken
Sanitair

Boiler

We kennen allemaal wel het principe en nut van een warmwaterboiler. Zonder dit toestel zouden vele huishoudens zich al jaren moeten wassen met ijskoud water. Maar met de komst van de doorstroomboiler kreeg de klassieke boiler toch wat klappen te verwerken. Intussen zijn er verschillende types op vlak van de gewone boiler. We kijken alvast wat de warmwaterboiler voor jou vandaag nog kan betekenen.

Werking

Een boiler is eigenlijk een verzameltank voor leidingwater dat geleidelijk aan wordt opgewarmd. Het water in de tank wordt eenmaal het is opgewarmd op temperatuur gehouden zodat het beschikbaar is wanneer je het wilt gebruiken. Om het water te verwarmen zijn er verschillende energiebronnen mogelijk, zelfs duurzame als een zonne- of warmtepompboiler mogelijk.

Er zijn twee manieren waarop een warmteboiler kan worden opgewarmd:

  • Bij een direct verwarmde boiler verwarmt de boiler al het aanwezige water zelf met behulp van een interne warmtebron. Die warmtebron kan elektrisch zijn of een brander op stookolie of gas. Gas heeft hier het grote voordeel dat het warmte afgeeft door verbranding, wat veel sneller gaat dan door verhitting.
  • Een indirect verwarmde boiler maakt gebruikt van een externe warmtebron. Men spreekt hier van het tank in tank principe. Deze naam krijgt het omdat er vaak gebruik gemaakt wordt van een dubbele wand in de boilertank waarlangs het extern verwarmde water loopt. Meestal is die externe verwarmingsbron een gas- of stookolieketel in combinatie met een warmtepomp.

 

boiler aan muur

Voordelen

Deze manier van warmwaterproductie zorgt ervoor dat je meteen toegang hebt tot warm leidingwater. Je hoeft geen water te verliezen door het te laten weglopen en opwarmen. Bovendien geldt er amper een limiet qua plaatsen waar men tegelijk warm water kan laten lopen zonder verlies in te temperatuur waar te nemen.

Een klassieke elektrische tijd is merkelijk goedkoper en veel makkelijk er sneller te installeren dan een doorloper. Men maakt vaak de opmerking dat je ook overdag veel verwarmt onder dagtarief, maar dankzij elektrische spaarboilers kan dat probleem opgelost worden.

Nadelen

Een klassieke boiler heeft een beperkte inhoud. Eenmaal deze is overschreden zal het een bepaalde tijd in beslag nemen vooraleer er terug voldoende warm water beschikbaar is. Dit kan soms wel een aantal uren in beslag nemen. Kies dus vooraf zeker de juiste capaciteit zodat je nooit voor dit probleem moet staan.

Deze manier van verwarmen zal wel meer energie verbruiken doordat het water voortdurend op een constante temperatuur moet worden gehouden. Daardoor zal het rendement van deze boiler wel afnemen.