Afwerking
Wanden en plafonds

Wandbekleding

Het gros van de oppervlakken in je huis zijn muren. Stuk voor stuk zijn het kleine canvassen die gebruikt kunnen worden om jouw stijl en karakter tot uiting te brengen. Wandbekleding is dan ook doorslaggevend voor de uitstraling van je interieur. Ga je de traditionele weg op en kies je voor één van de vele verfsoorten en -kleuren? Valt de keuze toch eerder op behangpapier, dat terug van weggeweest lijkt? En wat dan met de keuken of de badkamer? Misschien zijn tegels daar wel meer op hun plaats. Bovendien heb je tal van decoratieve toevoegingen die je wanden deels of volledig bedekken, voor nog meer eigenheid. 

Waar de keuze ook uitkomt, het resultaat blijft hetzelfde: een kamer die jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Welk materiaal je kiest, welke vorm, welke kleur, etc. hangt volledig af van jouw eigen keuzes. Wat wij wel kunnen doen is je wat meer informatie geven over je mogelijkheden.

Verf

Het lijkt ons niet nodig om uit te leggen wat verf is, de toepassingen zijn iedereen gekend. Het schilderen van muren blijft de makkelijkste en meest voorkomende manier van muurbekleding en vooral bij nieuwbouw wordt het dan ook nog steeds gretig toegepast. Het verse, gladde oppervlak van een net gebouwde muur biedt de perfecte ondergrond voor een likje verf. 

Het onderscheid tussen verschillende potten verf gaat hem verder dan enkel maar de kleur. Natuurlijk kan je kiezen tussen zowat elke bestaande kleur en tint, maar er zijn nog meer zaken waarmee je rekening moet houden. Extra glans of liever toch een mat gevoel? Wat dacht je van waterafstotende verf? Of wil je nog dat extra stapje verder gaan en kies je voor structuurverf? Niemand houd je tegen om er echte schilderijtjes van te maken ook.

We weten het, aan alles komt in principe een einde, maar in geval van het aantal mogelijkheden dat verf je geeft om je wanden die uitstraling te geven die jij verlangt, hebben we toch onze twijfels.

groene muur

Behangpapier

Behangpapier wordt dikwijls geassocieerd met een ouderwets gevoel, een tijd van weleer. Daarom kwam het lang niet meer voor in de strakkere, moderne nieuwbouwprojecten. Intussen is behangpapier weer aan een opmars begonnen. Meer zelfs, behangpapier is hip.

En waarom zou dat niet het geval zijn? Behangpapier bestaat er in duizenden kleuren, met duizenden motieven, ruw, beschrijfbaar of gewoon glad. Je vindt ze in allerlei materialen als papier, vinyl, glasvezel en textiel, elk met z’n eigen voor- en nadelen. Bovendien gaat het zo snel en een betrekkelijk eenvoudig, dat je binnen de kortste keren misschien zelf wel aan de slag kan. 

muur van kinderkamer
badkamer

Tegels

Wandtegels vind je klassiek gezien meer terug in de vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Ze zijn immers vochtbestendig, gemakkelijk te onderhouden en hebben een hoge isolatiewaarde. Wanneer je denkt aan muurtegels, denk je automatisch aan de kleine steentjes van de oude keukens, maar ook grote, rechthoekige wandtegels worden intussen vaak gebruikt. Vooral de recente badkamers kennen dit fenomeen.

Maar ook in de andere kamers van je huis kunnen tegels je wanden opwaarderen. Denk naast de verschillende vormen en kleuren bijvoorbeeld maar aan mozaïektegels. Zij geven je ruimte meteen dat dynamische effect mee en zien er bovendien nog eens luxueus uit. Tegels heb je ook in verschillende materialen. Keramische en marmeren tegels doen het al ettelijke jaren heel goed, maar ook glastegels, graniet en lei winnen aan populariteit. Iets intensiever en duurder om te plaatsen, maar zeker het overwegen waard voor wie een originele look wil geven aan zijn interieur.

Kurk

De laatste jaren is er grote tendens naar kurkmuren. De voordelen van kurk spreken dan ook in het voordeel van deze moderne wandbekleding. Kurk is immers erg duurzaam, natuurlijk en waterdicht. Zo kan het in zowat elke kamer worden gebruikt. Ook de akoestische waarde van kurkmuren maakt het een steeds populairdere keuze. Ze absorberen immer het geluid in plaats van het te weerkaatsen. 

Kurk hoeft ook niet dat poreuze, bruine materiaal te zijn waar je automatisch aan denkt. Het is intussen te verkrijgen in ontelbare kleuren en stijlen, die passen in ieder interieur. Een materiaal dat zo’n warm gevoel geeft aan je decor en bovendien nog eens heel functioneel is, heeft een plaats in ieders interieur.

Lambrisering

Naast het materiaal van de bekleding zelf kunnen er ook decoratieve elementen worden aangebracht op de wanden. Die stukken worden meestal vervaardigd uit hout of kunststof. Lambrisering (of gewoonweg wandpanelen) zijn latten die horizontaal boven elkaar tegen de wand worden bevestigd. Meestal zal men dit doen tot een hoogte van ongeveer een meter, maar ook de hele muur kan eventueel worden bedekt.

Vroeger werden ze voornamelijk gebruikt ter isolatie van anders koude, onbedekte muren. Nu hebben ze vooral een decoratieve functie, hoewel de panelen nog steeds een isolerend nut hebben ook. Ook hiervan is het gamma heel uitgebreid, zodat er voor elke ruimte en elke woning voldoende opties zijn. Ze vormen de perfecte opwaardering voor je wanden.