Ruwbouw
Bouwmethodes

Staalbouw

Bouwen met staal wordt voornamelijk toegepast bij industriële gebouwen en grote bouwprojecten. Voor de vaak uitgestrekte loodsen en magazijnen is het dan ook de snelste en meeste efficiënte manier van bouwen. Toch is het niet onmogelijk om woningen op te bouwen in de staalstructuur. Het heeft een moderne en strakke look die heel erg in de smaak valt bij een vaak jonger publiek.

Opbouw

Een woning in staal bouwen gaat snel, heel snel. Als basis van de woning staat er een voorgemaakt stalen skelet dat meestal wordt afgewerkt met gevels en binnenmuren uit metalen platen of beton. Enkel de stalen structuur wordt verankerd in de fundering. Omdat dit ook het enige dragende gedeelte is van de woning en er verder geen dragende muren zijn, zal de afwerking binnenin volledig vrij kunnen gebeuren.

Een huis uit staalbouw oogt strak en, bijna vanzelfsprekend, heel industrieel. De vrijheid die men qua afwerking en decor heeft dankzij de dragende structuur is echter immens. Vaak komt dit tot uiting door lange vensters en moderne kunstwerken. Ook de stalen balken blijven meestal onaangeroerd om een bijkomend effect te creëren.

stalen constructie

Voordelen

Zoals we eerder aanhaalden, gaat staalbouw erg snel. De meeste stukken zijn prefab gebouwd en ook de afwerking kan vrij snel gebeuren. Dit gaat vaak louter om grote panelen of platen. Om diezelfde reden  is de structuur ook snel demonteerbaar en dus makkelijk aan te passen wanneer dit nodig zou blijken.

Er wordt meestal gebruik gemaakt van alomtegenwoordige materialen wat de kosten bespaart. Die kosten worden natuurlijk ook gedrukt door de aanbouwsnelheid.

Aangezien het gewicht enkel van de stalen structuur komt, zal het gaan om een betrekkelijk lichte constructie die minder fundering zal nodig hebben.

Nadelen

Staal zorgt voor een slechte akoestiek. Het zal zoals de meeste metalen geluid leiden in plaats van dempen. Om dit tegen te gaan, maakt men in staalbouwwoningen veel gebruik van doeken, gordijnen, isolerende muurbekleding en valse plafonds.

Staal is niet het beste isolatiemateriaal. Zonder intensieve bijkomende isolatie kunnen er overal warmte- en koudebruggen voorkomen. Bovendien reageert het sowieso al slecht op extreme temperaturen en temperatuurverschillen.

Bouwen in staal is niet overal toegestaan. In de meeste woonwijken is staalbouw niet toegestaan op vlak van stedenbouwkundige voorschriften, tenzij onder heel strikte voorwaarden.