Ruwbouw
Bouwmethodes

Systeembouw

Niet iedereen heeft tijd of geduld om lang te bouwen. Bij systeembouw is dat ook niet nodig. Deze methode combineert het gemak van geprefabriceerde bouwelementen met de traditionele manier van bouwen. Vooraf worden een aantal essentiële onderdelen al op maat geproduceerd in een fabriek.

Op de bouwplaats zet men die afgewerkte onderdelen dan in mekaar door middel van een vast, efficiënt systeem, en afgewerkt met traditioneel metselwerk.

Systeembouw valt nog niet volledig gelijk met zogenaamde prefabwoningen. Die bestaan bijna compleet uit vooraf geproduceerde woonelementen en zijn volledig voorzien van nutsvoorzieningen. Op de bouwplaats moeten die enkel nog in elkaar worden gezet.

huis, kraan

Voordelen

Systeembouw is uiteraard heel snel. Vooral de plaatsing kost betrekkelijk weinig tijd. Op die manier is het een geschikte bouwmethode voor wie snel wil of moet verhuizen. Men is ook maar in beperkte mate afhankelijk van de weersomstandigheden, die op die manier de bouwtijd niet kunnen vertragen.

Woningen volgens systeembouw zijn over het algemeen goed geïsoleerd doordat elk compartiment apart geïsoleerd kan worden. Men kan daarin exact zo ver gaan als men zelf wil. Dat geldt zowel op vlak van thermische isolatie als op vlak van de akoestiek.

Een groot deel van de creatie gebeurt in de fabriek, waardoor zowat iedere mogelijke vorm kan worden geproduceerd. Dit opent perspectieven naar eender welke bouwstijl. Men heeft ook een gehele vrijheid qua afwerking en gevelbekleding.

Men zal op voorhand al weten hoeveel de woning precies zal kosten.

Er zal amper werfafval te bespeuren zijn na afloop.

De kosten lopen niet al te hoog op omwille van de snelheid van de installatie en het beperkt aantal vakmensen die nodig zijn.

Nadelen

Er is een goede voorbereiding nodig om te weten hoe en waar alles in mekaar zal worden gezet, wat men nodig heeft en hoeveel werkmannen men moet voorzien.

Het is een recente bouwmethode, wat wil zeggen dat nog maar weinig mensen ermee vertrouwd zijn. Dit geldt ten opzichte van de klant – want onbekend is onbemind – maar ook op het vlak van de aannemers. Het aantal specialisten die dit kunnen verwezenlijken is dus voorlopig vrij beperkt.