Technieken
Brand- en inbraakpreventie

Branddeken

Branddekens gebruik je om kleine, beginnende vuurhaarden te doven. Het deken blokkeert de zuurstofaanvoer van het vuur door het erover te gooien. Op die manier dooft het vuur snel uit. Het deken zelf is gemaakt uit een brandwerende stof en is daarom meer geschikt dan een louter natte doek. Wanneer het op een correcte manier gebruikt wordt kan je op een snelle en efficiënte manier heel wat schade vermijden.

brandblusser en branddeken aan muur

Aandachtspunten

Je hangt het best op een plaats waar er een verhoogd risico is voor startende branden. In het algemeen zal men een branddeken dan ook meestal terugvinden in de keuken of nabij een open haard. Daarnaast moet het steeds zichtbaar zijn zodat iedereen er snel kan naar grijpen. Een branddeken is uiteraard maar één keer te gebruiken. Een branddeken moet voldoen aan de Europese kwaliteitsnorm EN1896:1997.

Blusdekens zijn meestal niet geschikt voor het blussen van frituurbranden tenzij expliciet zo aangegeven.

Werkwijze

Je hebt misschien wel een branddeken nu, maar hoe ga je precies te werk wanneer er ook effectief een kleine brand uitbreekt?

Eerst een vooral neem je de hoeken van het deken en wikkel je die om je handen. Zo kunnen er geen ongewenste brandwonden voorkomen en zal je zelf minder terugdeinzen wanneer je het deken zelf plaatst. Vervolgens leg je het deken rustig over de brandhaard. Probeer zo rustig mogelijk te blijven zodat je het vuur nauwkeurig kan bedekken. Laat het sowieso bedekt tot het vuur volledig gedoofd is en alle hitte is verdwenen.

Ook personen kunnen met het deken geblust worden. In dat geval leg je het deken van het hoofd weg richting de benen zodat er geen gevaar is voor het hoofd. Staat een deel van de kleding in brand dan moet het deken strak rond het lichaamsdeel en kleding worden gewikkeld zodat het meteen aan zuurstof ontsnapt. Bovendien kan je het over jezelf leggen om je tegen de hitte en vlammen te beschermen bij het vluchten uit een uitslaande brand.