Ik verbouw
Financieel

KI: kadastraal inkomen

Het kadastraal inkomen toont het gemiddelde netto-inkomen aan dat je als eigenaar zou verdienen door jouw woning gedurende een jaar te verhuren. Het gaat hier natuurlijk om een fictieve opbrengst van jouw onroerend goed die zal bepalen hoe hoog de onroerende voorheffing is die je jaarlijks betaalt. Je KI kan door renovatiewerken zowel stijgen, gelijk blijven als dalen.

Het kadastraal inkomen zal stijgen wanneer je een extra woonruimte bouwt of meer comfort creëert (badkamer, centrale verwarming). Energiebesparende maatregelen doorvoeren zal geen effect hebben op je KI, denk hierbij aan de isolatie van daken en muren, dubbele beglazing en zonnepanelen. Een daling kan voorkomen wanneer de woning niet bewoond is voor minstens 90 dagen, de woning beschadigd is, als je een commercieel  pand wil verbouwen tot een eengezinswoning of als je een deel van de woning afbreekt zonder deze te herbouwen.

Het is belangrijk dat je een verbouwing binnen de 30 dagen na voltooiing van de werken meldt aan het lokale kadasterkantoor van je gemeente.