Ik verbouw
Financieel

Premies en subsidies

Het is algemeen geweten dat ‘de Belg met een baksteen in de maag geboren is’. We verlangen allemaal wel naar ons eigen stekje. En we willen onze woning ook zo comfortabel mogelijk maken, zonder dat dit onze portefeuille te veel raakt.

Bij het bouwen of renoveren van een woning komt heel wat kijken, maar gelukkig is er ook heel wat financiële steun van de overheid. Veel Vlamingen zijn echter niet voldoende op de hoogte van de verschillende premies en andere financiële voordelen die ze kunnen aanvragen.

Wat is een subsidie?

Een subsidie is “een financiële aansporing om het gedrag van de bevolking te beïnvloeden in de door de overheid gewenste richting”. Met andere woorden: als de overheid wil dat we met z’n allen meer gaan isoleren, gaan ze ervoor zorgen dat het isoleren van een woning financieel ook interessanter wordt. Een subsidie is dus het initiatief zelf dat van de overheid (of van jouw gemeente) uitgaat.

Wat is een premie?

Een premie daarentegen is de uiteindelijke beloning of compensatie die je krijgt wanneer je de werkzaamheden volgens de regels en bepalingen van de overheid (binnen de subsidie) hebt uitgevoerd. Het geld dat je dus op je bankrekening terugkrijgt na je premieaanvraag, dat is de premie.