Isolatie
Isolatiematerialen

Dampscherm

Vocht is de grootste vijand van isolatiemateriaal en de gevolgen zijn dan ook vaak erg schadelijk. Om je isolatie te beschermen tegen deze boosdoener doe je er altijd goed aan om een dampscherm te plaatsen. Die beschermt je dakconstructie, gevels en isolatiemateriaal tegen het schimmels en houtrot en houdt alles mooi droog.

Wanneer?

Een dampscherm is altijd een goed idee. Je voorkomt condensatie en zorgt zo dat de isolerende waarde van de materialen niet wordt aangetast. Vooral bij hellende daken komt dit vaak voor aangezien er meer ruimte is om tegen te condenseren en het condenswater vaak op één punt terug samenkomt.

Ook bij andere daken, zoals platte daken die de waterdamp volledig tegenhouden of eender welk dak met een onderdak, kan een dampscherm een nuttige functie uitoefenen.

Een dampscherm zal ook erg belangrijk zijn in zogenaamde natte ruimtes, zoals de badkamer en wasruimte, die slecht geventileerd zijn. Daarnaast zal het ook bij spouwmuren en gevels met een vochtwerende gevelbekleding kunnen toegepast worden.

Opbouw

Een dampscherm is op zich een dampremmende folie die wordt aangebracht aan de warme zijde van de isolatie. Dit is de zijde waar de ruimte zich bevindt die men wil verwarmen. Waterdamp die vanuit de woning komt, wordt erdoor tegengehouden zodat condensatie op het isolatiemateriaal wordt vermeden. Zo moet het materiaal niet inboeten aan isolerende waarde. Ook de structuren van bijvoorbeeld je dak en gevels worden op dezelfde manier beschermd.

Meestal bestaat een dampscherm uit een folie van polyethyleen, maar ook aluminiumpapier wordt wel eens gebruikt. Dit laatste zal men vooral zien bij isolatiematerialen die bij de productie al een dampschermlaag hebben gekregen. De folie van polyethyleen kan men zelf op eender welk oppervlak kan aanbrengen. Om dit te doen moet je zeker zijn dat alle naden voorzichtig en nauwkeurig zijn toegekleefd zodat er geen vochtige lucht tussen de verschillende lagen kan dringen. Men kan best ook zorgen dat verschillende dampschermen elkaar overlappen om luchtlekken te vermijden.

man brengt dampscherm aan

Luchtscherm

Een luchtscherm wordt vooral gebruikt om een ruimte luchtdicht te maken. In de praktijk zullen een dampscherm en luchtscherm vaak eenzelfde scherm zijn aangezien ze beide functies combineren. Dit is echter niet steeds het geval.

Dampopen folie

Bepaalde folies worden aangebracht aan de buitenzijde van de gevel en hebben een waterkerende functie en een dampopen karakter. Ze hebben als doel de constructie te beschermen tegen alle soorten neerslag en alle weersinvloeden. Bovendien zorgen de folies dat vocht dat de isolatie is binnengedrongen de kans heeft om te verdampen. Waar een dampscherm vocht van buitenaf tegenhoudt, laat een dampopen folie het vocht in huis weer buiten.