Isolatie
Isolatiematerialen

EPS-parels

Expandeerbaar polystyreen kennen we beter onder de naam piepschuim. In bolletjes van deze kunststof wordt lucht geblazen om daarna verhit te worden in metalen vormen waardoor de korreltjes aan elkaar gaan klitten. Zo ontstaan er als het ware parels van onschadelijk isolatiemateriaal. Ze worden vooral gebruikt als isolatie voor spouwmuren. Hierbij worden de kleine bolletjes in de spouw geblazen waarbinnen ze alle kleine gaatjes vullen.

De parels worden al gedurende lange tijd gebruikt en behouden ook die relatieve bekendheid. Dat hebben ze voornamelijk te danken aan het hoge rendement. Ze zorgen ervoor dat er veel kan bespaard worden op energieverbruik (en dus geld).

Hun isolatiewaarde ligt niet enkel hoog (gemiddeld tussen 0.031 en 0.045 W/mK.). Ze behouden die waarde zelfs na tientallen jaren. Daarnaast zijn ze afbreekbaar en recycleerbaar wat hen naast duurzaam ook milieuvriendelijk maakt.

Het verdere succes van deze EPS-parels hebben ze te danken aan hun vochtbestendig en ademend karakter. Als isolatiemateriaal voor spouwmuren is het belangrijk dat EPS waterafstotend is en niet vatbaar voor schimmelvorming.

Ook al zijn de parels wel afbreekbaar, hun productie is wel niet zo milieuvriendelijk. Ook bij deze kunststof wordt er gebruik gemaakt van chemische stoffen. Hun prijs valt tussen de 18 en 25 euro per vierkante meter. Bij herstellingen aan de spouwmuur kan het voorkomen dat deze isolatie wel uit de muur valt, gezien de bolvormige parels.

EPS parels