Isolatie
Isolatiematerialen

Luchtscherm

Een luchtscherm dient er voor om de warme lucht in de woning niet te kunnen laten ontsnappen. Soms is alleen een isolatielaag niet genoeg en een luchtscherm biedt dan een extra barrière. Het beschermt tegen tocht en warmteverlies.

Luchtdichtheid is een must als het aankomt op isolatie. Wanneer lucht zich te vrij kan bewegen tussen de isolatiematerialen onderling, zorgt dit voor een warmteverlies. Hoe groter de vrijheid, hoe minder nut de aanwezige isolatie nog heeft.

Daarom worden isolatiematerialen regelmatig voorzien van een luchtscherm. Dit zorgt ervoor dat ze zeker luchtdicht genoeg zullen zijn en men verder niet al te veel aandacht moet besteden hieraan. Verder is het ook mogelijk om achteraf nog een luchtscherm aan de brengen tegen de isolatie om hetzelfde effect te bekomen. In dat geval moet je wel erg nauwkeurig te werk gaan en de laag goed afplakken. Bovendien moet je opletten dat het wordt bevestigd aan de warme kant van het isolatiemateriaal. Dit is de kant waar de ruimte zich bevindt die moet worden verwarmd. Het scherm zelf bestaat meestal uit een folie of papier uit aluminium of plastic.

In de praktijk worden de functies van een dampscherm en een luchtscherm bijna altijd gecombineerd in één en hetzelfde scherm.