Isolatie
Isolatiematerialen

Rotswol

Rotswol, ook wel steenwol of rockwool, produceert men uit vulkanisch materiaal dat wordt gesmolten en zo wordt bewerkt dat men er ‘woldraden’ kan van spinnen. De zogenaamde rockwool is vooral erg in trek bij het isoleren van daken en spouwmuren.

Enkel al uit de afkomst en het productieproces van rotswol kan men afleiden dat het om een heel vuurbestendig materiaal gaat. Maar verder blijft de isolatiewaarde over het hele jaar en over de hele levensduur behouden, waardoor er geen veroudering optreedt. Dit wil zeggen dat je steeds zeker kan zijn dat je huis voldoende geïsoleerd zal blijven. Bovendien zal je woning ook akoestisch goed geïsoleerd zijn, want het materiaal blijkt de perfecte buffer tegen ongewenst geluid van buitenaf.

Een ander pluspunt is het dampopen karakter van steenwol. Dit zorgt ervoor dat vocht vrij kan circuleren en verdampen. Dit beperkt vochtproblemen, in het bijzonder schade door condensatie en schimmels.

De reden waarom men rotswol toch dikwijls links laat liggen, is de kostprijs. Die ligt hoger dan die van glaswol, waardoor velen toch voor de laatste kiezen. Bovendien zal te veel vocht ook zorgen dat de isolerende werking verloren gaat. Ook rotswol irriteert huid, ogen en luchtwegen.

man werkt aan isolatie