Ik verbouw
Problemen aanpakken

Nevelstralen

Nevelstralen is een zachtere variant van zandstralen. Het straalmiddel bestaat uit een mengeling van zand en water. Deze techniek is geschikt voor het reinigen van milde tot middelzware gevelvervuiling (zoals mossen en verf).

Voordelen

Doordat een lagere druk wordt gebruikt dan bij zandstralen, is deze techniek geschikt voor bijna elk type gevel. Nevelstralen kan dus op bijna alle soorten ondergronden worden toegepast, ook de meer gevoelige. Daardoor wordt deze techniek ook het meeste toegepast op monumenten.

De druk tijdens het stralen kan heel precies worden ingesteld en de grootte van de straalkorrels kan ook aangepast worden. Dit laat toe om de gevel erg nauwkeurig te reinigen. De buitenmuur wordt zo niet te zwaar belast, waardoor de kans op gevelschade veel kleiner is.

Nevelstralen is ook een milieuvriendelijke methode van gevelreiniging aangezien er geen chemische middelen worden gebruikt. Bovendien wordt ook de verspreiding van stof er beperkt.

Nadelen

Indien het muuroppervlak te bedorven is, wordt nevelstralen beter niet gebruikt aangezien dit schade zou kunnen aanrichten. Overigens moet de buitenmuur ook hier in goede staat zijn. Daarom is het soms nodig om eerst de gevel te herstellen.

Deze manier van gevelreiniging is minder toepasbaar op gladde oppervlakken doordat ze makkelijker afkaatst en minder krachtig is dan bv. zandstralen.

Ook de prijs ligt hoger dan de meeste andere technieken omwille van de meer gespecialiseerde machines die men gebruikt. Men rekent gemiddeld €15 – €20 per m².