Ik verbouw
Problemen aanpakken

Zandstralen

Zandstralen wordt gebruikt voor het verwijderen van het meest hardnekkige vuil (zoals graffiti). Onder hoge druk wordt een straalmiddel gespoten op het geveloppervlak. Vroeger werd met kwartszand gewerkt, vandaar de naam zandstralen. Omwille van het gezondheidsrisico van kwartszand wordt nu echter gewerkt met gritkorrels. De term zandstralen kan dus verwarrend overkomen, daarom spreekt men vaak ook over gritstralen.

Voordelen

Zandstralen zorgt ervoor dat het meest hardnekkige vuil kan worden verwijderd. Door de sterkte van de stralen en schurende werking zal het vuil loskomen. Zo wordt het onder meer gebruikt voor het verwijderen van verfdeeltjes in graffiti. Door de doortastende aanpak van zandstralen zal je muur ook langer zijn uitstraling behouden.

Naast het verwijderen van echt vuil, wordt het reinigen van je gevel met zandstralen aangeraden voor je deze laat bepleisteren om een egaal en proper oppervlak te bekomen.

Tenslotte is zandstralen ook een voordelige oplossing. Men rekent gemiddeld tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter voor het zandstralen van je buitenmuren, wat goedkoper is dan de meeste andere reinigingstechnieken.

Nadelen

Als de ondergrond onvoldoende bestand is hiertegen, zullen de oude afwerkingslagen (roest, verf, vernis…) ook aangetast worden. Gevels met poreuze oppervlakken komen daarom niet in aanmerking voor deze techniek. Zandstralen kan dus enkel gebruikt worden op hard, niet-poreus materiaal.

Bovendien moet de buitenmuur in goede staat zijn. Eventuele beschadigingen (zoals aan het voegwerk) moeten dan ook hersteld worden vooraleer men de gevel gaat reinigen. Doe je dit niet, dan is er het risico dat je de gevel beschadigt door de grote kracht van het reinigen met zandstralen.

man, muur