Ik verbouw
Problemen aanpakken

Vergunning voor gevelrenovatie

Een stedenbouwkundige toestemming is in bepaalde gevallen verplicht bij het bouwen van een constructie, afbreken, verbouwen, herbouwen en renoveren van de woning.

In Vlaanderen en Brussel maakt men een onderscheid tussen voorgevels en de andere gevels zoals zijgevels en achtergevels. Handelingen zonder stabiliteitswerken en zonder wijziging van het fysiek bouwvolume aan zijgevels, achtergevels en daken kunnen vrijgesteld zijn van vergunning. Enkele voorbeelden van zo’n werken zijn het plaatsen van gevelisolatie en steenstrips. Werken aan de voorgevel van de woning beïnvloeden echter het uitzicht van je woning en vereisen daarom altijd een bouwvergunning. Een vergunning is dus ook verplicht bij gevelisolatie die aan de voorgevel wordt aangebracht.

Bovendien is de hulp van een architect verplicht bij een grote verbouwing of nieuwbouw. De architect moet het vergunningsdossier dan samenstellen en indienen.

Neem steeds contact op met de gemeente als je werken wil uitvoeren en zeker wil zijn of een bouwvergunning verplicht is, een melding volstaat of de werken vrijgesteld zijn vergunning. De gemeente neemt uiteindelijk de definitieve beslissing.