Ik verbouw
Problemen aanpakken

Stoomreinigen

Stoomreinigen is vooral geschikt voor licht vervuilde gevels waar het vuil niet te diep is aangehecht (zoals mos en klimop). Deze techniek wordt veelal gebruikt bij gevels die regelmatig onderhouden worden.

Voor men begint met het stoomreinigen, wordt de gevel eerst helemaal bevochtigd. Daarna wordt het water verhit tot een hoge temperatuur (100-160°C) en onder druk tegen de gevel gespoten met een stoomgenerator. Het vuil komt zo los zonder de gevel te beschadigen. Nadien moet de muur nog eens afgespoeld worden met water.

Voordelen

Stoomreinigen is uiterst geschikt voor gevels die bestaan uit natuursteen en niet- poreuze materialen zoals architectonisch beton. Door de zachte manier van reinigen kan het op de meeste oppervlakken gebruikt worden.

Ook is deze techniek uiterst milieuvriendelijk, er worden namelijk geen chemicaliën of andere schoonmaakmiddelen toegevoegd aan het water.

Dit is tevens een erg goedkope manier van reinigen. €5 – €10 per m² is doorgaans de richtprijs.

Nadelen

Gevels waar fijn bewerkte, oude materialen worden gebruikt, komen niet in aanmerking voor deze techniek omdat het risico op schade te hoog is. Er kunnen spanningen en scheuren ontstaan bij deze materialen door de warmte die vrijkomt tijdens het proces.

Stoomreinigen is een oppervlakkige manier van reinigen. Doordat de stoom zachtjes op de gevel terecht komt, zal het enkel de bovenliggende lagen vuil reinigen waardoor dieper gehecht vuil niet wordt losgeweekt.

dak, stoom