Isolatie
Na-isolatie

Opbouw binnenmuur

Binnenmuurisolatie kan men verwezenlijken op drie manieren.

Bij de eerste vorm van isolatie van de binnenmuur plaatst men een houten of metalen voorzetwand tegen de binnenmuur. Die bestaat uit een rooster dat men opvult met dampopen isolatiemateriaal. Meestal zal men gebruik maken van minerale wol of houtvezel. Op het rooster wordt tenslotte ook een dampscherm geplaatst zodat er geen vocht kan doordringen.

Als tweede optie kan men werken met dampdichte, meerlagige isolatieplaten van PUR, EPS of XPS. Die worden tegen de binnenwanden gelijmd of in elkaar geklikt. Ze zullen vaak afgewerkt worden met een stevige, vochtwerende gipskartonplaat.

De meest recente ontwikkeling is het capillair actieve systeem. Hier maakt men geen gebruik van een dampscherm maar van licht cellenbeton dat rechtstreeks op de muur wordt verlijmd.

Isolatiematerialen

Het isolatiemateriaal waarmee men aan de slag gaat, hangt af van de constructie waarvoor men kiest.

  • Minerale wol zal de eerste keuze zijn bij voorzetwanden. Dit materiaal past zich aan naargelang het reliëf van de bestaande muur, is goedkoop en heel ecologisch. Het is wel niet de meest duurzame oplossing. 
  • Ook EPS, PIR en PUR worden gebruikt, die duurzamer en doeltreffend zijn, maar minder ecologisch. 
  • Cellenbeton wordt gebruik in het capillair actieve systeem. Het isoleert vijf keer beter dan de klassieke isolatiematerialen, ook tegen geluid. Daarnaast is het erg veilig want heet is brandveilig en niet ontvlambaar. Tenslotte krijgt vocht geen kans dankzij het luchtdichte en waterwerende karakter.
  • Bij isolatieplaten kan men kiezen voor de klassieke materialen zoals PUR, PIR, EPS en XPS.
man brengt isolatie aan