Isolatie
Na-isolatie

Voor- en nadelen (spouw)

Extra isoleren is altijd een goed idee. Toch heeft elke manier van na-isoleren ook zijn eigen voor- en nadelen.

Voordelen

Spouwmuurisolatie zorgt voor een hoger warmtecomfort in je woning. Tijdens de winter is je woning warmer terwijl je tijdens de zomer van een koeler huis kan genieten. Bovendien zal je daardoor ook minder last hebben van vochtproblemen. 

Uiteraard zal je ook op je energiefactuur besparen bij een goed geïsoleerd huis. Je kan namelijk efficiënter verwarmen waardoor je minder verbruikt maar ook minder verspilt. Daarnaast zijn er ook een aantal premies waarvan je kan genieten wanneer je spouwmuurisolatie plaatst. Spouwmuurisolatie heeft ook de snelste terugverdientijd. Je verdient deze investering terug na 2 tot 5 jaar. 

De waarde van je woning stijgt omdat die een lagere EPC-waarde krijgt door isolatie. Een EPC is verplicht per wooneenheid en is 10 jaar geldig. Deze moet bijvoorbeeld vermeld worden bij advertenties voor verkoop en verhuur. Hoe lager je EPC-score, hoe minder energie er nodig is om de huis te verwarmen en hoe energiezuiniger deze dus is. En energiezuinig betekent natuurlijk ook goed voor het milieu.

Door de snelle werkwijze waarbij men de isolatie in de muur spuit, nemen de werken niet veel tijd in beslag.

Ten slotte isoleren spouwmuren niet enkel de temperatuur maar ook het geluid. Zo fungeren ze als geluiddempende buffers. 

Nadelen

Aan het isoleren van spouwmuren zijn eigenlijk geen grote nadelen verbonden. Zorg er echter wel voor dat je goed ventileert, want een slechte ventilatie kan er toch nog voor zorgen dat er vochtproblemen optreden.