Isolatie
Na-isolatie

Voor- en nadelen binnenmuur

Binnenmuurisolatie is niet de meeste efficiënte manier van isoleren maar extra isoleren blijft altijd een goed idee. Zo heeft het zijn eigen voordelen, maar spijtig genoeg ook wel wat nadelen.

Voordelen 

Binnenmuurisolatie heeft een hoge isolatiewaarde als alles goed geplaatst is. Het zal sowieso een meerwaarde betekenen wanneer buitengevel- en spouwmuurisolatie niet mogelijk blijken te zijn. Zo zal het toch nog steeds energiebesparend zijn.

Deze vorm van isoleren is vrij goedkoop omdat er maar een beperkte ruimte moet geïsoleerd worden en men dus niet zoveel materiaal nodig heeft als bv. bij gevelisolatie. Premies voor binnenmuurisolatie zijn echter niet beschikbaar.

Nadelen

Binnenmuurisolatie plaatsen is een delicaat werkje en moet heel nauwkeurig worden aangepakt. Men moet rekening houden met onder andere stopcontacten, radiatoren en waterleidingen, die verlegd zullen moeten worden wanneer men de isolatie wil plaatsen. Bovendien kan men geen isolatie aanbrengen wanneer er sprake is van opstijgend vocht. 

Het kan tevens niet aangesloten worden op de vloer- en dakisolatie waardoor koudebruggen vaak voorkomen. Dit zijn onderbrekingen in de isolatie van de woonschil die vochtproblemen veroorzaken. Die problemen zullen minder frequent optreden bij goede isolatie.

En dan is er het ruimteverlies. Het isolatiemateriaal zal de wanden verbreden langs de binnenzijde waardoor de kamers logischerwijs kleiner worden en er minder ruimte beschikbaar zal zijn.