Isolatie
Na-isolatie

Spouwmuurisolatie

De spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. In die ruimte zit er stilstaande lucht die een isolerende werking heeft. Door spleten en kieren is er soms toch sprake van luchtcirculatie, daarom is het aan te raden deze spouw te laten isoleren. Isoleren is mogelijk vanaf een dikte van 4 cm. Het doel van spouwmuurisolatie is om de vochtdoorslag van de buitenmuur naar de binnenmuur te voorkomen en vochtproblemen te vermijden.

Heb ik een spouw?

Als je wil weten of er een spouw aanwezig is in je woning kan je twee zaken controleren. Ten eerste kan je het grondplan bekijken. Als hierop een open ruimte te zien is tussen de binnen- en buitenmuur heb je een spouwmuur. Ten tweede kan je nakijken of de dikte van je binnen- tot buitenmuur minimum 24 cm is. Dit kan je het beste meten aan de deuropening.

Is je woning gebouwd tussen 1920 en 1980, dan heeft je woning normaal gezien een spouw die geïsoleerd kan worden. Woningen gebouwd voor 1920 zijn niet voorzien van een spouw. Bij woningen gebouwd na 1980 is er een grotere kans dat er reeds spouwmuurisolatie aanwezig is.

Prijs

Voor relatief een klein budget kan je je huis isoleren met spouwmuurisolatie. De gemiddelde prijs ligt tussen € 15 en de € 30 per m². De investering wordt binnen 2 à 5 jaar terugverdiend. Daarbij komen nog eventuele kosten voor hoogwerkers. Dit heeft een meerprijs van €150-€200 per hoogwerker. Als er gaatjes in je muur zitten waaruit het isolatiemateriaal zal gaan lekken, dan kan dit opgevuld worden met opvulmateriaal. Dit kost €15 per gevuld gat.

 

In Vlaanderen bestaan verschillende premies voor spouwmuurisolatie om het isoleren nog aantrekkelijker te maken.

isolatie tussen twee muren