Isolatie
Na-isolatie

Opbouw (buiten)

Buitenmuurisolatie werkt in principe vrij simpel. Op de bestaande buitengevel wordt een regelwerk geplaatst waarop men vervolgens isolatie zal plaatsen. Dit gebeurt meestal met kunststof isolatieplaten. Hierna wordt de muur afgewerkt met een nieuwe gevelbekleding (deze kan je zelf kiezen). Deze extra laag komt bovenop de isolatie omdat de isolatielaag een minder mooi uitzicht heeft.

Isolatiematerialen

Voor het correct plaatsen van buitengevelisolatie moet het isolatiemateriaal een aantal kenmerken hebben. De materialen die kunnen gebruikt worden zijn dan ook beperkt.

  • Harde kunststofplaten hebben een hoge thermische weerstand waardoor je met een beperkte dikte al goed kan isoleren. De meest gebruikte isolatieplaten hier zijn XPS, EPS en PIR.
  • Ook half-harde platen van glaswol kunnen dienst doen als buitengevelisolatie. Soms worden die voorzien van een coating. Het grootste voordeel ervan is de lage prijs voor degelijke kwaliteit.
  • Ecologische isolatiematerialen zoals hennep, kurk en houtwol zijn bezig aan een opmars. Deze materialen zullen dikker moeten gelegd worden, maar hebben wel uitstekende isolatiewaarden. Ze zijn uiteraard ook heel milieuvriendelijk.
man brengt isolatie aan op buitenmuur