Technieken
Energie

Toepassingen voor warmtepompen

Zoals eerder al gezegd, worden warmtepompen vaak aangesloten op vloerverwarming. Je hebt nog een aantal andere toepassingsmogelijkheden. 

 

Vloerverwarming (en/of wandverwarming)

Het voordeel bij een waterpomp aansluiten op je vloer- en/of wandverwarming is dat de temperatuur van het water lager ligt om toch dezelfde resultaten te krijgen als een radiatorsysteem. Je moet dus minder energie gebruiken om hetzelfde resultaat te krijgen.

 

Ruimteverwarming 

Wanneer je een warmtepomp op je centrale verwarming wilt aansluiten moet je er op letten dat je radiatoren geschikt zijn om genoeg warmte af te geven (Dit laat je best checken door een expert). 

Als alternatief voor radiatoren kan je ook ventiloconvectoren nemen. Deze hebben ook minder water nodig, en een lagere temperatuur, om de resultaten te krijgen zoals een radiator. Maar je krijgt altijd een hoger rendement met radiatoren aangesloten op een warmtepomp.

 

Verwarming sanitair water: 

Warmtepompen kan je gebruiken voor ruimteverwarming, maar ook voor de warmwaterproductie. Je kan ook een warmtepompboiler installeren. Lees hier verder meer over. 

 

Zwembadverwarming

Warmtepompen zijn de ideale manier om je zwembad te verwarmen en zo bespaar je ook nog.  Ze zijn 50 tot 70% zuiniger dan installaties op gas of elektriciteit. 

 

Koeling

Grond-water en water-waterpompen maken gebruik van passieve koeling. De werking wordt uitgeschakeld waardoor het water, in bv. je vloerverwarming, afkoelt in plaats van opwarmt. 

Bij lucht-water en lucht-luchtpompen werken ze via actieve koeling. Hier wordt de werking omgedraaid en wordt het water afgekoeld of blaast men afgekoelde lucht de ruimte in.