Technieken
Energie

Luchtverwarming

Luchtverwarming is eigenlijk een two-for-one: je combineert verwarming en ventilatie in een systeem van luchtkokers. Wie wil, kan daar ook nog eens airco aan toevoegen.

Hierbij legt men in je huis een kanaal van buizen aan met roosters in je vloer, muur en/of plafond. Dit kanaal van buizen is verbonden met je verwarmingsketel. De aanwezige lucht wordt eerst gefilterd en vervolgens opgewarmd. Daarna keert deze terug via het kanaal naar de ruimte.
Voor je badkamer, en andere vochtige ruimtes, kan je ervoor kiezen de lucht terug naar buiten af te voeren. 

De aanleg van het kanaal is een zorgvuldige berekening. Deze hangt af van de grootte van de kamer en de afstand tot je verwarmingsketel en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling.

Dit systeem van verwarmen geeft je direct ook de mogelijkheid een aircosysteem mee te installeren. 

Naast een airco kent luchtverwarming nog enkele andere voordelen: 

  • Je hebt altijd frisse, zuivere lucht in elke ruimte.
  • Je hoeft minder te stofzuigen want het filtersysteem houdt maar liefst tot 95% stof tegen!
    Èn als je deze aanvult met een elektronische filter worden ook huisstofmijten, pollen en bacteriën uit de lucht gehaald.
  • Als je geen budget hebt om te kiezen voor extra airconditioning kan je ook het systeem van Free Cooling toepassen. Door middel van kleppen wordt de koele lucht van buiten naar binnen gebracht en door deze constant te circuleren zal je ruimte een veel aangenamere temperatuur krijgen.
  • Je kan een luchtbevochtiger koppelen aan je verwarmingssysteem zodat je altijd een goeie luchtvochtigheid hebt in huis. 

Wel is het zo dat je verbruik bij luchtverwarming 5% hoger ligt dan vloerverwarming en 15% dan radiatorverwarming.
Luchtverwarming is eigenlijk enkel interessant als je ook een oplossing zoekt voor ventilatie. Sommige woningen zijn namelijk aan strenge ventilatie regels verbonden. Dit is een manier om ventilatie en verwarming op te lossen. 

Ook wanneer je heel veel last hebt van allergieën kan dit een oplossing zijn.