Technieken
Energie

Kachels en haarden

Sfeer en gezelligheid ten top met een kachel of haard in huis. Geloof je niet dat zo’n ouderwets vuurtje in je interieur past? Think again. Haarden en kachels zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Zo vind je zéker iets moois voor in jouw woning.

Het verschil tussen haarden en kachels is niet altijd even duidelijk. Tegenwoordig lopen de termen nogal door elkaar, zelfs bij fabrikanten. We overlopen snel de hoofdkenmerken van beide.

Kachel

Een kachel is een gesloten apparaat met een verbrandingskamer. De ontwikkelde rook wordt afgevoerd via een kanaal. Een kachel verspreidt de warmte rechtstreeks langs alle kanten, waardoor het best wat rendement oplevert. Het is wel iets minder gezellig dan een haard: je moet door een klein ruitje loeren om de vlammen te zien.

Haard

Wie het woord ‘haard’ hoort, denkt meestal aan een open haard. Niet onterecht, het is de meest bekende soort. Een open haard is letterlijk een gat in de muur die uitkomt op een schouw. Heel gezellig en mooi, maar echt veel warmte of rendement haal je er niet uit. Het is niet veel meer dan een sfeerelement.

Misschien is een inzethaard meer iets voor jou? Een variant die vaak wordt verward met een open haard. Eigenlijk is het een cassette die in de schouwopening wordt geplaatst. De warmte verspreidt zich meer dan bij een open haard en ook het rendement ligt hoger.

Een laatste optie is de voorzethaard. Dit type heeft veel gemeen met een kachel. Het gaat om een afgesloten cassette die op elke plaats in huis gezet kan worden. Stoken is mogelijk met hout of gas.