Technieken
Energie

Domotica

Domitiwa? Domotica! Domotica is eigenlijk het automatiseren van je woning. Door het gebruik van verschillende technologieën kan je gemakkelijk de woonkwaliteit in huis verhogen. Met slechts één druk op de knop kan je al heel veel doen, denk maar aan het aansteken van het licht of het openen van de poort. Domotica brengen dan ook enkele voordelen met zich mee:

  • Comfort. Dit is het meest voor de hand liggende voordeel. Aangezien veel automatisch kan en niet langer manueel moet gebeuren, gaat het comfort voor jouw en huisgenoten sterk de hoogte in.
  • Energiebesparing. Het controleren van je verbruik wordt een stuk gemakkelijk door een domotica systeem.
  • Veiligheid. Een alarmsysteem of beveiligingscamera’s plaatsen zorgt ervoor dat je woning extra goed is beveiligd wanneer je er niet bent. De slimme systemen vandaag kunnen het zelf zo doen lijken alsof je er wel bent door aan te springen op vooraf ingestelde momenten.

Je kan domotica op tal van zaken toepassen. Denk maar aan het aan- en uitschakelen of dimmen van meerdere lampen met een simpele druk op de knop. Daarnaast is zoneverwarming interessant als je niet je volledige woning moet verwarmen. Of wat dacht je van je smartphone gebruiken om je living te laten opwarmen tegen wanneer je thuis komt? Natuurlijk kan je ook apparaten zoals je televisie, sauna, radio en dergelijke met domotica bedienen. We focussen ons hier op videofonie, thuisnetwerken en home entertainment.