Technieken
Energie

Individuele systemen

Een eerste keuze die je zal moeten maken is of je voor een vaste of mobiele airco wil gaan. Het is vanzelfsprekend dat je een vaste airco niet kan verplaatsen terwijl je dit bij de mobiele versie wel kan. Hoewel dit gemakkelijk is, alsook betaalbaar, moet je er wel bijnemen dat een mobiele airco meer lawaai maakt en duurder zal uitvallen. Daarnaast zal je ook moeten kijken of je voor een airco met buitenunit of eentje zonder buitenunit wil gaan. 

Vast

Bij de vaste airco systemen kan je kiezen tussen een ingebouwde airco of een wand- of plafondmodel. We overlopen beide kort even. 

Een ingebouwd systeem valt amper op in je interieur. Bovendien zal je amper geluidshinder ondervinden. Een ingebouwd model kan gemakkelijk meerdere ruimtes verkoelen. De roosters plaats je ofwel in de wand ofwel in het plafond.

Daarnaast heb je nog de wand- en plafond modellen. Deze worden vaak gebruikt om een enkele kamer af te koelen. Deze airco oogt esthetisch misschien minder mooi maar dit gemakkelijk verholpen worden door voor een design model te gaan. 

Mobiel

Een alternatieve optie is de mobiele airco. We haalden hierboven reeds aan dat een mobiel toestel goedkoop is maar meer lawaai zal maken. Daarnaast zal je ook rekening moeten houden met een beperkt koelvermogen waardoor deze toestellen vooral geschikt zijn voor het verkoelen van kleinere ruimtes.  

Met buitenunit

Een airco met buitenunit wordt ook wel een split airco genoemd. Je zal binnenshuis amper geluidshinder ondervinden omdat de compressor zich in de buitenunit bevindt. De split airco valt wel duurder uit dan zijn tegenhanger. 

Zonder buitenunit

Tegenover de split airco staat de monoblock airco. Hier hoef je aan de buitenkant van je woning geen ruimte voorzien. Je zal enkel twee roosters voor de aan- en afvoer van de lucht zien. Daarnaast kan je rekenen op een vlotte installatie en een relatief lage prijs.