Technieken
Energie

Schakelaars

Zie schakelaars niet over het hoofd en vernieuw het wanneer het mogelijk is. Het kan namelijk in jouw voordeel spelen. Al verslijten schakelaars niet per se, ze kunnen: verkleuren door UV-straling, niet meer passen bij de nieuwe indeling of decoratie van de ruimte of ze voldoen niet meer aan jouw huidige wensen. Tegenwoordig hoef je je niet meer te limiteren tot de standaard drukknoppen om voor licht in huis te zorgen. Er zijn verschillende soorten schakelaars waaruit je kan kiezen:

  • Automatische schakelaars:
    telkens wanneer er iemand langskomt, zullen infraroodschakelaars ervoor zorgen dat de verlichting brandt.
  • Schemerschakelaars:
    worden enkel geactiveerd in geval van lage lichtinval. Ze zijn eveneens beschikbaar met interval of timers.
  • Tijdschakelaars:
    zullen helpen op bepaalde tijdstippen het belichting aan en uit te doen.

Wil je het jezelf wat gemakkelijk maken? Dan kan je aan de hand van een zendertje vanop afstand ook de belichting bedienen. Wat wij aanraden is om gebruik te maken van een controlelampje voor zolders of andere ruimtes waar je het licht van buitenaf bedient.

Ook bij schakelaars en stopcontacten kan je gebruik maken van allerlei materialen, kleuren en vormen. Kies wat het goed past bij het huidige interieur. Wat handig is om te weten bij het maken van beslissingen, is dat de meeste schakelaars dezelfde vorm en afmetingen hebben: 5,5 centimeter bij 5,5 centimeter. Maar let op: de prijzen voor de trendy alternatieven zijn niet gelijk aan die van de standaardmodellen.