Ik bouw
Uitvoeringsdossier

Bouwplan

Elk bouwproject begint met het opstellen van een plan. Hier en daar schets je eens je droomhuis. Iets later ziet het er weer volledig anders uit. Voor je het weet heb je een bundel ideeën, maar sta je geen stap verder. Het bouwplan hoort meer te zijn dan een verzameling van losse tekeningen en veranderende hersenspinsels: een echt gestructureerd plan. Het vertaalt je wensen en dromen aan de hand van uitvoeringsontwerpen enerzijds en een reeks gedetailleerde tekeningen anderzijds. Het overgrote deel van de gevallen zal de architect de samenstelling van het bouwplan in goede banen leiden, dikwijls bijgestaan door een bouwkundig tekenaar.

Het eigenlijke doel van het bouwplan is ervoor zorgen dat de communicatie tussen de architect en de bouwheer duidelijk verloopt en ondubbelzinnig is. Men moet weten waar precies ramen en deuren voorzien zijn, hoe de kamers zich ten opzichte elkaar verhouden en wat de afmetingen zijn. Loutere beschrijvingen als “de grote badkamer” of de “master bedroom” hebben hier geen nut. Op voorhand is het vooral nuttig om de verwachtingen van iedereen te kunnen ontdekken en begrijpen en om eerste offertes te kunnen opstellen.

Vooral bij het effectieve bouwen van de woning moet de aannemer in het bouwplan alle informatie kunnen terugvinden die voor hem noodzakelijk zijn om de woning zelfstandig te bouwen. We denken hierbij onder meer aan afmetingen, materialen, inplanting van de toestellen en oriëntatie. Dit plan wordt overigens aangevuld met een legende waaruit moet blijken waarvoor de gebruikte symbolen en kleuren staan die op het plan terug te vinden zijn.