Technieken
Zonnepanelen

Hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen combineren de voordelen van zonnepanelen en een zonneboiler. Zo zullen hybride zonnepanelen zowel elektriciteit als warmte opwekken. Dit soort zonnepanelen wordt vooral gebruikt bij kleinere dakoppervlakken, omdat een gescheiden systeem hier vaak moeilijker te implementeren is. 

De combinatie van deze twee technologieën biedt een reeks voordelen. Je zonnepanelen zullen door het collectorgedeelte een lagere temperatuur behouden, wat het rendement ervan verhoogt. Je kan al snel 5 tot 10% meer energie opwekken door de koeling. Het totaal percentage aan energie dat hybride zonnepanelen opbrengt, ligt 40% hoger dan bij traditionele zonnepanelen. Dit omdat je zowel elektriciteit als warmte opwekt. 

Je zal wel merken dat het hybride systeem een vrij dure investering is. Het is vaak goedkoper om apart zonnepanelen en een zonneboiler te laten plaatsen. De terugverdientijd van hybride zonnepanelen bedraagt tussen de 10 en 25 jaar, afhankelijk van factoren als het type panelen. De ideale oriëntatie van je dak is zoals bij gewone zonnepanelen ook zuidelijk gericht.