Technieken
Zonnepanelen

Monokristallijn

Monokristallijn panelen worden gemaakt van de grondstof silicium. Voor de productie van de monokristallijn zonnecellen wordt het silicium gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden. Zo bestaat het paneel uit één enkel kristal. Het stollingsproces gebeurt hier zo gecontroleerd dat de kristallen allemaal dezelfde richting hebben. Het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen zit hem dan ook precies in dit stollingsproces. 

Het productieproces heeft tot gevolg dat monokristallijne panelen een egale structuur en zwarte of donker blauwe kleur hebben. De siliciumkristallen in de panelen liggen allemaal in dezelfde richting waardoor ze een meer ‘geordende’ indruk geven en een hoger rendement hebben. Ze zijn erg geschikt op kleinere daken gericht naar het zuiden, maar wel duurder in kostprijs.

Nieuw op de markt zijn de hoogrendementspanelen. Deze hebben een piekvermogen van 300 en meer. Het rendement ligt hier vaak tot 18% hoger dan dat van de klassieke monokristallijn panelen. Ze zijn vooral geschikt voor daken met een beperkte oppervlakte, want je hebt minder panelen nodig om hetzelfde rendement te bekomen. Voor deze zeer performante zonnepanelen betaal je natuurlijk ook wel een meerprijs.