Technieken
Zonnepanelen

Rendement

De omvang van je installatie bepaalt voor een groot deel hoe en wanneer je zonnepanelen écht rendabel worden. Wanneer je energieverbruik hoger ligt dan wat zij kunnen produceren, kan het nuttig zijn om een extra installatie te overwegen. Leveren zij aan de andere kant meer elektriciteit op dan je zelf verbruikt, dan kan het weer nuttig zijn om te investeren in een thuisbatterij

Alles hangt dus af van de perfecte verhouding tussen zelf consumptie en productie. De kunst is om de hoeveelheid zonnepanelen precies aan te passen aan je gebruik en zo je zelfconsumptie te optimaliseren. De digitale meter laat je perfect toe al je gegevens te verzamelen en te analyseren. Zo kan je samen met je installateur ontdekken wat voor jou de ideale opstelling is.

Om het beste rendement te halen uit je zonnepanelen kan je in België je panelen best naar het zuiden richten met een helling van 36°. Als je huis anders is georiënteerd of de helling groter/kleiner is, is dat zeker geen ramp. Je rendement zal gewoon wat lager zijn. Enkel als je dak richting het noorden is gericht, vallen zonnepanelen niet aan te raden. Ook wanneer de zon niet schijnt, wekken de zonnepanelen energie op. De wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen.

Zonnepanelen zullen bovendien ongeveer 0,5% rendement verliezen per jaar. Het is wel belangrijk ze regelmatig te laten schoonmaken (eenmaal per jaar) om zo de kans op rendementsverlies te beperken.