Technieken
Zonnepanelen

Zonnepanelen op je dak

De meest voor de hand liggende plaats voor een zonnepanelen installatie, is je dak. Afhankelijk van de grootte van je dak, zal een bepaald type panelen beter passen. Zo zijn grote daken ideaal voor polykristallijn en dunne film zonnepanelen, terwijl kleine daken gebaat zijn bij monokristallijn zonnepanelen. 

Voor een maximaal rendement moet je wel rekening houden met enkele zaken. De beste oriëntatie is zuidgericht. Dit wil niet zeggen dat daken die anders georiënteerd zijn, niet rendabel zijn. Enkel voor woningen die noordelijk gericht zijn, zullen zonnepanelen afgeraden worden. De hellingsgraad ligt best tussen 30° en 50° (met het beste rendement op 36°). Het is ook belangrijk dat je rekening houdt met je dakoppervlakte en verbruik. Aan de hand hiervan kom je te weten hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt voor jouw huishouden.  

Ook het plaatsen van zonnepanelen op platte daken behoort tot de mogelijkheden. Hierbij zullen wel extra kosten komen kijken aangezien je consoles nodig hebt. Deze zorgen ervoor dat er een hellingsgraad wordt gecreëerd. 

Installateurs zullen sowieso jouw dak bekijken en voor jou uitrekenen wat je rendement zal zijn. Op de website van EnergieSparen staat de Zonnekaart van België. Hier kan je je adres ingeven, en zo kom je te weten hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen. Indien je dak geschikt is, krijg je nog extra informatie, zoals een inschatting van de kostprijs van een installatie, de terugverdientijd en de winst. Denk er wel aan dat dit slechts een inschatting is!