Technieken
Zonnepanelen

Zonnepanelen aan je muur

Te veel schaduw, een te zwakke dakconstructie, een slechte oriëntatie, of te weinig ruimte op je dak voor alle zonnepanelen,… het dak van je woonst is misschien niet direct, of onvoldoende geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. Dit zijn allemaal redenen om een verticale plaatsing van zonnepanelen op jouw muren te overwegen.

Vergunning

In tegenstelling tot zonnepanelen op het dak, is het wel nodig om een vergunning aan te vragen voor een installatie op je muren. Deze omgevingsvergunning kan je aanvragen bij de dienst (steden-)bouw van jouw gemeente.

Dubbele functie

De zonnepanelen kunnen nog een extra functie krijgen als je ze laat installeren als een zonwering. Hierdoor houden ze de zon uit jouw woning op warme dagen en vangen ze tegelijk maximaal het zonlicht. Heb je ze niet echt nodig als zonwering, dan kan je ze misschien wel gebruiken als afdak boven je terras, of om tuinmateriaal onder te stockeren. Zo sla je met een gevelplaatsing twee vliegen in één klap.

Ideale instralingshoek

Zonnepanelen die in een hoek van 90° geplaatst worden, wijken af van de ideale hoek van instraling. Enkel in een hoek van 36°, perfect zuidgericht, halen de standaard panelen hun maximale rendement van 100%. Wanneer deze panelen in een hoek van 90° geplaatst worden, halen zij zuidgericht toch nog een maximaal rendement van 70%. Wil je meer rendement halen, dan zal je de panelen in een lichte hoek moeten laten plaatsen. Zo haal je bij een hoek van 60° al een rendement van ongeveer 93%.

Het meest effectief worden verticale plaatsingen naarmate er meer zonuren zijn, want door zijn plaatsing behouden de panelen dan langer hun rendement. Aangezien België geen tropisch land is, zijn zonnepanelen op muren niet populair hier.