Technieken
Zonnepanelen

Invoering van de digitale meter

Dat de nieuwe meters niet langer terugdraaien zorgde oorspronkelijk voor protest van de eigenaars van zonnepanelen, die vreesden voor een terugval van hun voordelen op vlak van energiekosten. Ook de VREG (de Vlaamse Regulator van de Elektriciteit- en Gasmarkt) waarschuwde voor problemen en ongelijkheden tussen klanten. De politiek voelde op haar beurt een daling in de vraag naar hernieuwbare energiebronnen als reactie op de digitale meter, en dat net in tijden van klimaatmarsen en de nood naar meer groene energie.

In een eerste fase komen alvast aan de beurt:

  • Nieuwe aansluitingen voor nieuwbouwwoningen en grondige renovaties
  • Herstellingen bij defecte meters
  • Vervangingen bij budgetmeters

Later zal de installatie zich uitbreiden over alle consumenten en het merendeel van de bedrijven over heel Vlaanderen. Iedereen met een aansluiting tot 56 kVA krijgt verplicht een digitale meter. Die zal niet kunnen worden geweigerd. De bedoeling is dat Fluvius tegen 31 december 2024 minstens 80% van de digitale meter is geplaatst. Uiterlijk op 1 juli 2029 moeten alle gezinnen en kmo’s over een digitale meter beschikken.

Wil je je digitale meter nu al? Dan kun je ook zelf een vrijwillige metervervanging aanvragen bij Fluvius. De vervanging van een standaard elektriciteits- en aardgasmeter kost je 88 euro.

Naast de installatiekost komt er ook een jaarlijkse kost kijken bij de nieuwe digitale meter. Deze wordt bij de andere jaarlijkse netkosten verrekend.

Wanneer men de digitale meter komt plaatsen bij netgebruikers met een bestaande dag/nacht meter kan je je elektrische boiler behouden. Ook bij boilers die met een timer werken is dit het geval. Er zullen geen aanpassingen aan de binneninstallatie nodig zijn. Het zal in de toekomst wel interessant worden voor prosumenten om de boiler niet langer ’s nachts op te laden. Een betere optie is om dit te doen op momenten dat er maximale zonneschijn is. Je kan dit eenvoudig regelen met een timer, waarbij je bijvoorbeeld gaat opladen vanaf 11u ’s morgens. Het kan ook meer geavanceerde manieren, bv. via de P1-poort.