Technieken
Zonnepanelen

Drie mythes rond de digitale meter

Het verhaal van 2019 binnen de Vlaamse energiesector is zonder twijfel de digitale meter. Vanaf 1 juli zal de mechanische meter over heel Vlaanderen in verschillende fases plaats moeten ruimen voor zijn technologische meerdere. Bouwen, renoveren of energie besparen? Dan weet je intussen alles wat er te weten valt van de slimme meter. Of alle informatie die je tegenkomt ook effectief te vertrouwen is? Wij zoeken het graag voor je uit.

Een gevaar voor de privacy

De slimme meter werkt via het internet en dat zorgt natuurlijk meteen voor ongerustheid over de privacy. Maar wees gerust, alle gegevens die worden doorgegeven via de digitale meter blijven jouw eigendom en zullen uitsluitend worden gebruikt om jou te helpen, e.g. om je te informeren over vernieuwingen of om je energiefactuur te optimaliseren. Wil een maatschappij deze gebruiken voor commerciële of andere doeleinden dan zal je daarvoor jouw expliciete toestemming moeten geven. Wie precies wat mag doen, wordt bepaald door de Vlaamse regering en opgevolgd door Fluvius. De Privacycommissie heeft het gebruik van de digitale meter dan ook zonder meer goedgekeurd. 

Zonnepanelen kopen is niet langer rendabel

Zonne-energie zal steeds rendabel blijven, ongeacht de eventuele extra kosten die de digitale meter met zich zou meebrengen. Door de technologische verbeteringen die zonnepanelen de laatste jaren ondergaan zijn, is hun efficiëntie zodanig verbeterd dat de energie die ze opwekken sowieso niet opweegt tegen de kosten. Door tal van mogelijkheden kan deze opgewekte energie zo worden gebruikt dat de digitale meter enkel maar een verbetering is zal zijn t.o.v. het vroegere prosumententarief. Denk zo maar aan het aanschaffen van een opslagbatterij of het verleggen van je actieve leven naar de daguren. 

Voor wie dan nog twijfelt, valt het ook zeker op te merken dat wie zonnepanelen laat installeren vóór 2021 nog steeds kan kiezen om te genieten van het prosumententarief gedurende 15 jaar. En laten we eerlijk zijn, is kiezen voor klimaatvriendelijke, groene energie niet altijd rendabel?

Meer storingen en meer onderhoud

Digitale toestellen zijn in het algemeen vatbaarder voor stroomstoringen en andere moderne mankementjes. De vele technische snufjes maken hun levensduur vaak beperkter dan die van louter mechanische toestellen. De slimme meter regelmatig (laten) nakijken is altijd aangeraden en hoeft niet dezelfde tijd in beslag te nemen als het onderhoud van de meeste grotere toestellen. De digitale meter beschikt bovendien over een interne batterij. Die zorgt ervoor dat hij i.t.t. zijn hoogtechnologische collega’s niet vatbaar is voor stroomstoringen aangezien hij helemaal niet op het net is aangesloten. Zo kan er voortdurend up-to-date informatie worden doorgegeven over je verbruik of over eventuele plaatselijke storingen.