Technieken
Zonnepanelen

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

dak met zonnepanelen

Zonnepanelen hebben natuurlijk een hele rij voordelen die iedereen kent: ze zijn energiebesparend, klimaatvriendelijk, budgetvriendelijk en ga zo maar door. Overweeg jij ook om er aan te schaffen? Controleer dan eerst of je dak wel geschikt is.

Stevig dak
Ga na of je dak in goede staat is, zeker als je in een ouder huis woont. Zijn de bedekking en structuur nog oké? Kunnen ze panelen van 10 tot 25 kilo per vierkante meter dragen? Als je daar twijfels over hebt, vraag je best aan een expert om een kijkje te komen nemen. Soms moet een dak aangepakt worden voor het veilig is er panelen op te installeren.

Oppervlakte
Hoe groter je dak, hoe meer zonnepanelen erop passen, hoe meer rendement je eruit haalt. Eventueel kan je een professional vragen naar de ideale grootte van jouw installatie. Verlies daarbij je budget, de grootte van je dak en je totale energieverbruik niet uit het oog.

Hellingsgraad
De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 30 tot 50 graden. Ze staan het best naar het zuiden gericht. Zo vang je het meest zonlicht. Bij een plat dak is dat vrij gemakkelijk, je kiest zelf de hellingsgraad en ligging van je panelen. Met een schuin dak ligt dat een stuk moeilijker, je bent volledig afhankelijk van de bestaande ligging en helling.