Technieken
Zonnepanelen

Laat je digitale meter renderen

Sinds er sprake is van de digitale meter werd die meteen gekoppeld aan extra kosten voor de Vlaamse huishoudens. Het prosumententarief voor de eigenaars van zonnepanelen verdwijnt op termijn en de voordelen van de aankoop en installatie ervan worden ingeperkt. 

De grote troef van de digitale meter is echter net dat hij je de mogelijkheid heeft om gegevens over je verbruik op te slaan en te analyseren. Op die manier kan je efficiënter te werk gaan op vlak van je energieconsumptie. Dit geeft niet enkel aan jou wat extra ademruimte, maar aan de hele samenleving.

Haal alles uit je dag

Hoe minder elektriciteit je van het net haalt, hoe minder je zal moeten betalen. De beste manier om het rendement van je zonnepanelen te optimaliseren is dan ook om het zelf zoveel mogelijk op te gebruiken. Zelfconsumptie doe je natuurlijk het beste op de momenten dat de energie effectief wordt gecreëerd en vooraleer die terug wordt geïnjecteerd op het net. 

De momenten dat je zonnepanelen op hun best presteren is logischerwijze overdag, en dan nog voornamelijk in de zomer. Dit zijn meestal niet de tijdstippen dat mensen thuis leven. Met enkele kleine tips kan je echter wel al grote verschillen bekomen. Laat bijvoorbeeld de wasmachine of droogkast overdag draaien. 

Veel slimme huishoudtoestellen zal je in de nabije toekomst kunnen verbinden met de digitale meter zodat al deze zaken automatisch kunnen worden ingesteld. Bovendien zal je je eigen verbruik in real time kunnen volgen om nog meer geïnformeerd te zijn over waar verbetering mogelijk is.

De thuisbatterij

Met een thuisbatterij kan je de opgewekte energie van je zonnepanelen gemakkelijk opslagen. De energieoverschotten van overdag kunnen dan worden gebruikt op een tijdstip dat er geen rechtstreekse energie kan worden gehaald uit je zonnepanelen zoals ’s nachts.

De kostprijs van de thuisbatterij ligt momenteel nog betrekkelijk hoog, maar door de steeds grotere populariteit daalt die geleidelijk aan in prijs. Het is sowieso een goede extra investering om zeker te zijn dat je het rendement van je zonnepanelen wordt gemaximaliseerd.